Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Kantelproef nieuwe reddingboot Stellendam in Hindeloopen

logoknrmOp zaterdag 22 augustus 2009 is de haven van Hindeloopen het decor voor een belangrijke zeewaardigheidstest van een nieuwe reddingboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Vanaf 10:30 uur wordt de gloednieuwe Stellendamse reddingboot getest op haar 'zelfrichtend' vermogen d.m.v. een aantal kantelproeven.

Wanneer de reddingboot zonder problemen terugkeert na de eerste kanteling, is het de beurt aan de toekomstige bemanning van het schip.

Het is voor de bemanningsleden van de KNRM niet ondenkbaar in een situatie terecht te komen waarbij een reddingboot door metershoge golven omver wordt geslagen. De schepen van de KNRM worden gebouwd om alle denkbare weersomstandigheden te kunnen doorstaan. De bemanning wordt getraind om bekend te raken met een dergelijke situatie door tijdens de kantelproef aan boord van de reddingboot
plaats te nemen. De test moet de bemanning ook vertrouwen geven in de zeewaardigheid van 'hun' schip.

De kantelproef is één van de tests alvorens de reddingboot medio november in Stellendam wordt gestationeerd. Enige maanden na de kantelproef volgt een serie proefvaarten en een duurproef. Naar verwachting zal de reddingboot eind van het jaar klaar zijn en op 7 november 2009 worden gedoopt in Stellendam.

De reddingboot wordt gebouwd door een ruimhartige schenking van de heer en mevrouw Ruigrok. Als enthousiaste watersporters dragen zij de KNRM een warm hart toe.

Achtergrondinformatie KNRM
De KNRM zorgt voor het reddingwerk op de Noordzee, de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stromen, de Waddenzee, het IJsselmeer en de Randmeren. De 42 reddingstations worden door het hoofdkantoor in IJmuiden ondersteund. De KNRM wordt volledig bekostigd uit vrijwillige bijdragen die de 1.100 vrijwilligers, de 10 beroepsschippers en de 70 reddingboten inzetbaar houden. De reddingstations van de KNRM zijn 24 uur per dag, 365 dagen per jaar onder alle (weers)omstandigheden inzetbaar. Op alle wereldzeeën kunnen zeevarenden een beroep doen op de Radio Medische Dienst (RMD) van de KNRM. In 2008 voeren de reddingboten 1.922 keer uit, zetten 3.259 mensen weer veilig aan wal en werden er door de RMD 729 radio medische adviezen gegeven.