Nu op de radio: Archipel bij nacht

Kapot klepje oorzaak problemen zwemmarathon

Een kapotte klep in een luchtbehandelingskast is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de ademhalingsproblemen waarmee deelnemers van de Nacht van Stellendam kampten. Deze zwemmarathon van 1 op 2 juni 2012 werd op zaterdagochtend afgeblazen nadat een aantal zwemmers onwel was geworden.

Deze uitkomst van het rapport van de provincie Zuid-Holland werd op woensdag 11 juli 2012 gepresenteerd in het Expo Haringvliet in het bijzijn van onder meer diverse deelnemende teams en organiserende zwemclub De Stelle. Ook blikte burgemeester Van de Velde van Goedereede terug op de desbetreffende ochtend. "Ik werd op de bewuste zaterdag rond acht uur 's ochtends op de hoogte gebracht en heb gezien wat er aan de hand was. Ik heb met mensen van de ambulance en het zwembad gesproken en we hebben metingen gedaan om te bepalen of het zwembad weer open kon. Het is heel jammer, het is vele jaren goed gegaan en hopelijk gaat het dat ook nog vele jaren."

Technisch mankement
Dergelijke calamiteiten moeten verplicht gemeld worden aan de provincie die geldt als toezichthouder van zwembaden. "Omdat het weekend was, hebben we op maandag het eerste contact gehad met de provincie. Er is toen door hen afgereisd naar Goedereede waar ze met een aantal mensen hebben gepraat, de provincie is met deze gegevens naar huis gegaan," aldus burgemeester Van de Velde. In het rapport dat nu op tafel ligt, worden de problemen zo goed als zeker geweten aan een technisch mankement in het luchtbehandelingssysteem. "Een computer regelt dat de verhouding normaalgesproken 90/10 is, wat wil zeggen dat 90% van de lucht circuleert en er 10% verse lucht binnenkomt. In werkelijkheid was de klep 100% dicht," verduidelijkt de burgemeester de uitkomsten.

Woordvoerder Kleinenberg van firma Korperaal, verantwoordelijk voor het technische onderhoud van het zwembad, vult aan: "Een monteur van ons is op maandag de instellingen nagelopen en we hebben rookproeven gedaan. Daaruit bleek dat de installatie bij het instructiebad goed functioneerde, maar in die bij het wedstrijdbad werd de klep niet opengedrukt. We hebben de instelling nu veranderd van 10 naar 30% net zoals bij de andere." Ook hij vermoedt dat dit de oorzaak is geweest voor de vele ademhalingsklachten van de zwemmers. "We hebben de chloorwaardes bekeken maar konden niets constateren, ook was er geen storing aanwezig, het enige euvel wat we konden vinden, was dit."

Zeehondencrèche
Voor de zwemmers was dit de bevestiging dat er inderdaad iets mis was tijdens de Nacht van Stellendam. "Door het persbericht dat was verstuurd, leek het net of de zwemmers niet geoefend waren en daarom onwel werden," verwoordt een van de aanwezigen het gevoel. "Dat is niet goed gevallen want ze zijn wél goed getraind." Ook anderen geven aan dat voor hen meteen duidelijk was dat er iets niet klopte. "Ik kwam kwart voor vijf buiten aan en het leek wel de zeehondencrèche van Pieterburen met al het gehoest en gekuch", vertelt een aanwezige moeder. Anderen komen met hun persoonlijke verhaal dat varieert van een jongen die in de wc heeft overgegeven tot een ander die twintig minuten met zuurstof in de ambulance heeft gelegen en de longen uit het lijf hoestte. Ook een reservezwemmer die het zwembad binnenkwam, merkte dat er iets aan de hand was. "Ik sloeg steil achterover, het sloeg meteen op je longen. Zoiets heb ik nog niet meegemaakt."

Aan de organisatoren zijn, behalve de officiële uitvallers, veel van deze ervaringen voorbij gegaan al werd gedurende de nacht duidelijk dat er iets mis was. "Normaalgesproken hebben we twee uitvallers, nu waren het er dertien tijdens de hele nacht", vertelt penningmeester Bram Klink van zwemvereniging De Stelle die tijdens de marathon een van de wedstrijdleiders was . "In de loop van de tijd kregen we het gevoel dat er iets niet klopte. We hebben zelf chloor gemeten maar dat was in orde." Voorzitter Boshoven van dezelfde vereniging, al maanden druk met het organiseren van het evenement, vult aan dat in overleg met de ploegleiders om zeven uur 's ochtends is besloten om half acht te stoppen. "Zo'n beslissing is heel wat, je moet mensen teleurstellen die niets mankeren en dat is een moeilijke keuze. Er waren maar dertien officiële uitvallers, maar wij wisten niet wat er verder aan de hand was en wie er last hadden." De zwemclub trekt hier lering uit en heeft inmiddels besloten bij een volgende editie een hoofdscheidsrechter aan te stellen zodat dergelijke incidenten bij een centraal punt gemeld kunnen worden.

Hoewel het er tijdens de vragenronde af en toe fel aan toe ging, werd de avond positief afgesloten door een compliment van een van de deelnemers die het geweldig vond dat het zwemfestijn elk jaar wordt georganiseerd. Dit kreeg bijval van andere zwemmers die meteen lieten weten de volgende keer weer van de partij te zijn. Een mogelijke editie van 2013 vindt overigens plaats in een gerenoveerd zwembad: in januari beginnen de werkzaamheden aan onder meer het buitenbad, de kleedkamers en het tegelwerk.