KBS De Nobelaer naar het Binnenhof

Foto

Het Binnenhof in Den Haag; Het oudste parlementsgebouw dat nog als zodanig dienst doet. Dat mochten groep 7 en 8 van KBS De Nobelaer woensdag 9 september 2015 van dichtbij gaan bekijken. Al vroeg in de morgen vertrok de bus richting Den Haag voor een dagje politiek.

De leerzame dag begon met een bezoek aan Madurodam. Hier werd als eerste het 'Democracity-spel' gespeeld, waarbij de kinderen door het verdelen van taken, overleg en stemmen, een hele mooie stad wisten op te bouwen. Een speurtocht door het park, het maken van een miljoenennota en het Binnenhof in miniatuur maakten het politieke avontuur in Madurodam helemaal af.

De reis ging verder naar het Binnenhof in het groot. De bladgouden fontein, de oude wijnkelder onder de ridderzaal en het torentje van Mark Rutte werd met veel bewondering door de kinderen bekeken. En naar het verhaal van de onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt werd vol ontzag geluisterd.

De leerlingen kwamen erachter dat ook kinderen niet zomaar de Tweede Kamer in komen. Alle metalen spullen moesten worden ingeleverd en pas als je niet meer piepte bij de metaaldetector mocht je verder naar binnen. De Tweede Kamer maakte indruk door zijn omvang en vanaf de tribunes mochten de kinderen allemaal vragen stellen. Toen was de rondleiding afgelopen en gingen de leerlingen moe, voldaan en beter op de hoogte van de politiek weer richting huis.

Door Priscilla Looij