Nu op de radio: Archipel bij nacht

KHV station Ouddorp assisteert traumahelikopter

Foto behorende bij KHV station Ouddorp assisteert traumahelikopter
Foto behorende bij KHV station Ouddorp assisteert traumahelikopter
Foto behorende bij KHV station Ouddorp assisteert traumahelikopter

Woensdag 24 augustus 2011 om 19:40 uur werd de hulp ingeroepen voor het KHV van station Ouddorp. Tijdens het inmelden van de reddingboten Griend en Baron van Lynden en het KHV werd er de melding gemaakt dat er een ongeval was gebeurd met een Duitse amazone die mogelijk een schedelbasisfractuur had en de exacte locatie in het natuurgebied de Kwade Hoek nog niet bekend was.

De traumahelikopter, politie, ambulance en Ouddorpse reddingsbrigade waren ook gealarmeerd en er werd verzocht of de KNRM met het KHV kon assisteren. De reddingboten Griend en Baron van Lynden zijn daarop vertrokken om richting de waterlijn naar de Kwade Hoek te varen. De bemanning van het KHV heeft zuurstof, de AED, EHBO en brancard aan boord genomen en is richting de Kwade Koek gereden. Een kleine 2 mijl verderop werd er door het traumateam in de helikopter een groep paarden gezien waar mogelijk het slachtoffer was. De traumahelikopter is daar geland en het traumateam heeft als eerste het slachtoffer gestabiliseerd. De Ouddorpse reddingsbrigade heeft extra ambulancepersoneel en politie opgepikt op het duinovergang op de Oostdijk en kwam nagenoeg gelijk met het KHV ter plaatse. Met vereende krachten hebben ze geassisteerd bij het stabiliseren en fixeren van het vrouwelijke slachtoffer dat niet meer bij kennis was. Ze moest geïntubeerd en beademd worden.

Nadat het slachtoffer stabiel was werd door de arts van het traumateam besloten om haar te vervoeren met het KHV naar de helikopter. Het KHV is geschikt en ingericht om een patiënt stabiel te vervoeren in ruw terrein. Aangekomen bij de heli werd nogmaals gecontroleerd werd of ze stabiel was. Het slachtoffer is met spoed naar het EMC ziekenhuis in Rotterdam gevlogen. De bemanning van het KHV, politie, ambulancepersoneel en de reddingsbrigade hebben deze actie nog nabesproken op strandpost Flauwe Werk. Er was een goede samenwerking tussen de diverse eenheden.