Nu op de radio: Archipel bij nacht

KNRM met spoed naar zinkend vissersschip

logoknrmMaandagmorgen 26 juli 2010 om 02:41 uur werd de bemanning van de reddingboot Antoinette, van KNRM station Stellendam buiten, door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een coaster die zinkende zou zijn bij de buitenbanken op de Noordzee. 

Rond 02:30 uur was de viskotter GO 27 in aanvaring gekomen met de kustvaarder Janina uit Kingstone. Deze lag met zes bemanningsleden aan boord voor anker in het ankergebied Buitenbank op de Noordzee. De kustvaarder maakte water en zou zinkende zijn. De kapitein van de Janina had het reddingsvlot al overboord gezet. Er werd direct groot alarm gemaakt door het Kustwacht Centrum voor de reddingboten Antoinette van Stellendam, de Jeanine Parqui van Hoek van Holland en de Koopmansdank van Neeltje Jans. Ook een vaartuig van de havendienst Rotterdam was onderweg.

Na ongeveer 45 minuten op volle kracht varen was de Antoinette ter plaatse, direct gevolgd door de Koopmansdank en een poosje later de Jeanine Parqui. Toen de reddingboot Antoinette aankwam stond de bemanning van de coaster al klaar in overlevingspak om van boord te gaan. Er werden gelijk vijf personen van boord gehaald en twee opstappers met pompen overgezet. Ook de Koopmansdank zette drie opstappers en een bergingspomp over. Er werd gelijk begonnen met het leeg pompen van de machinekamer, die ondertussen al vol water stond. De Jeanine Parquire zette later ook nog een pomp over, waarna deze reddingboot terug keerde naar station om het gebied te bewaken.

Terwijl er vier pompen stonden te pompen zakte het water en leek het schip wat omhoog te komen, maar maakte nog steeds slagzij. Na enkele uren kwamen er rond 08:00 uur sleepboten die de klus van de redders overnamen, waarna de KNRM pompen en opstappers van boord konden worden gehaald en de reddingboten terug konden naar station. De GO 27 had wel schade maar kon op eigen kracht terug varen naar de haven van Stellendam.