Nu op de radio: Archipel bij nacht

KNRM Redders en een nieuwe Ridder in Ouddorp

Foto

Op vrijdag 29 januari 2010 werd in restaurant van Duinzicht in Ouddorp de jaarlijkse bijeenkomst gehouden van beide reddingstations van de KNRM op het eiland. In verband met ziekte van burgemeester Van de Velde-de Wilde was deze verzet van december 2009 naar deze dag. Op de jaarlijkse bijeenkomst krijgen de trouwe redders de medaille Openbare Orde en Veiligheid, zoals ook deze avond. Ook was deze keer de overdracht van het voorzitterschap aan de orde.

Aanwezig waren burgemeester van de Velde- de Wilde en haar echtgenoot, de schippers en bemanningsleden van station Ouddorp en Stellendam, de leden van de Plaatselijke Commissie, de directeur van de KNRM Roemer Boogaard, enkele mensen van het hoofdkantoor uit Ijmuiden zoals Willem Roos, Riemert Molema en Koos van de Bent, en uiteraard de voorzitter Cees Sinke en echtgenote.

Deze laatste opende de bijeenkomst en heette iedereen welkom. Hierna was de uitreiking van de medailles Openbare Orde en Veiligheid. Deze keer waren er 7 redders die in aanmerking kwamen. Zij werden een voor een naar het podium geroepen en kregen hun medailles opgespeld. Het waren: Tjerk Zandburg voor 10 jaar vrijwilliger bij de KNRM, Jan Zandburg, Peter Grinwis, Peter Meijer allemaal 15 jaar en Kees Koese 20 jaar. Deze mensen zijn allemaal van station Stellendam. Hierna kwamen Jan en Willy Flohil van station Ouddorp, die allebei 35 jaar vrijwilliger zijn bij de KNRM. Zij kregen allemaal de medaille en oorkonde waarna hun echtgenotes/partners op het podium kwamen en bloemen kregen uitgereikt.

Hierna kwam de overdracht van het voorzitterschap. Cees Sinke droeg symbolisch de voorzitters hamer over aan burgemeester van de Velde de Wilde. Zij word de nieuwe voorzitter van de Plaatselijke Commissie. Al jaren voelt zij zich nauw betrokken bij het werk van de KNRM en is ook regelmatig op de beide stations te zien. Na de overdracht bedankte ze Cees Sinke voor het vele werk wat hij voor de KNRM heeft gedaan in de afgelopen 15 jaar. Ook mevrouw Sinke werd bedankt en ontving een bos bloemen. De burgemeester deelde verder mee dat het College van B & W per heden had besloten jaarlijks 250 euro over te maken aan de KNRM, dit als blijk van waardering van de KNRM als geheel, en beide stations Ouddorp en Stellendam in het bijzonder. Bij een afscheid hoort een cadeau en Cees wilde graag iets van een camera kopen. Hem werd een enveloppe met een geldbedrag overhandigd.  Hierna ging een scheidingswand open waar achter familie, vrienden en verdere genodigden zaten.

Snel werd de ambtsketen van de burgemeester uit haar tas gehaald en omgedaan. Zij stond nu als burgemeester op het podium. Zij noemde de vele functies die Cees heeft buiten de KNRM, zoals lid van de Raad van Advies van het Scheepvaart en Transport College Rotterdam, voorzitter van de Bedrijfscommissie Zeevisvaart, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Edudelta Onderwijsgroep, lid van de Raad van Toezicht van Careyn, voorzitter van de Visserij Vereniging Zuid West en voorzitter van het Comite 125 jaar Apollo. Verder is Cees, net als Maart van der Klooster, sinds 2006 ereburger van Ladek Zdroy waarvoor hij veel heeft gedaan.Op voordracht van Roemer Boogaard van de KNRM, de heer van Ree namens Edudelta Onderwijsgroep, de heer Hietbrink namens het Scheepvaart en Transport College en de heer Pijl namens de Visserij Vereniging  Zuid West heeft het Hare Majesteit Koningin Beatrix behaagd Cees Sinke per 10 december 2009 te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hierna was er een toespraak van Roemer Boogaard van de KNRM die Cees ook feliciteerde en bedankte,  waarna hij een boek en de KNRM stropdas kreeg overhandigd. Er volgden nog een paar korte toespraken van enkele aanwezigen waarna Cees zijn familie en vrienden, die in grote getale gekomen waren, te zien en te spreken. Er was verder een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje.