Nu op de radio: Archipel bij nacht

KNRM vaart voor vaartuigen aan de grond

logoknrmVrijdag 8 oktober 2010 om 15:33 uur werd de bemanning van de Griend van KNRM station Ouddorp door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een jacht aan de grond op de Grevelingen. Het bleek te gaan om een jacht dat door onbekende oorzaak bij de SP 6 (Springersdiep) op de Grevelingen aan de grond was gelopen.

Er werd uitgevaren richting de SP 6 bij de Kleine Veermansplaat. Daar aangekomen werd de motorsailer Viking van 9 meter lengte en met 1 persoon aan boord, aangetroffen. Deze was door het uitvallen van de motor en de huidige wind op de Vlieger aan de grond gelopen. Er werden twee bemanningsleden overgezet om de situatie op te nemen. Al snel bleek dat de brandstoffilters waren dicht geslagen door het vuil. Er werd door een van de opstappers, die monteur is, een noodoplossing gemaakt waardoor de motor toch wilde starten. Daarna werd er een sleepverbinding gemaakt en het jacht losgetrokken. De bemanning heeft hierna nog geassisteerd bij het opzetten van de zeilen waarna het scheepje op eigen kracht richting Ouddorp is gezeild. Vlak voor de haven werd de motor gestart en meerde de Viking af in de Ouddorpse haven, in afwachting van een monteur met nieuwe filters. De Griend keerde hierna terug naar station.

Vrijdag 8 oktober 2010 om 15:10 uur werd de bemanning van de Neeltje Struijs van KNRM station Stellendam binnen door het Kustwacht Centrum gealarmeerd voor een vaartuig aan de grond bij de inlaatsluis aan de kant van Goeree-Overflakkee.

Er werd uitgevaren en ongeveer 10 minuten later was de reddingboot ter plaatse bij het kajuitjacht Stromer van 10 meter lengte en met 1 persoon aan boord. Er werd een sleepverbinding gemaakt en het bootje werd naar dieper water gesleept. Er was verder geen schade zodat het jacht haar weg op eigen kracht kon vervolgen. De Neeltje Struijs keerde hierna weer terug naar station.