Nu op de radio: Archipel bij nacht

Koninklijke onderscheiding voor Doom van der Vlugt

Foto

Ter gelegenheid van zijn afscheid als raadslid van de gemeente Dirksland ontving de heer D. van der Vlugt op donderdag 6 december 2012 uit handen van burgemeester S. Stoop een Koninklijke onderscheiding. De versierselen die behoren bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau worden opgespeld na afloop van de laatste reguliere raadsvergadering van de gemeente Dirksland.

Op 1 januari 2013 worden de gemeenten Goedereede, Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee samengevoegd tot de gemeente Goeree-Overflakkee. Doom van der Vlugt heeft gedurende een periode van 20 jaar, niet aan één gesloten, namens de Partij van de Arbeid zitting gehad in de raad van de gemeente Dirksland. Als fractievoorzitter is hij lid van het seniorenconvent. Daarnaast onderhoudt hij als raadslid contact met inwoners, verenigingen, groepen en organisaties.

Uit het raadslidmaatschap vloeien een aantal functies voort die de heer Van der Vlugt met grote maatschappelijke betrokkenheid heeft vervult, zoals het lidmaatschap van de vaste commissie van advies voor de bezwaarschriften, zitting in de stichtingsraad van zorgcentrum Geldershof en bestuurslid van de gemeenschappelijke regeling het Sociale Werkvoorzieningschap Binnenhof. De grote sociale betrokkenheid van Doom van der Vlugt bij het wel en wee van de Dirkslandse gemeenschap blijkt ook uit andere vrijwillige functies die hij vervuld heeft en nog vervult. In 1978 begon hij met vrijwilligerswerk en heeft zich daarmee op geheel eigen wijze zeer verdienstelijk voor de samenleving gemaakt.

Zo was hij 19 jaar lang betrokken bij de toenmalige Bouw- en Houtbond FNV. Hij begon in 1981 als bestuurslid van de afdeling Dirksland. Al na een jaar werd hij voorzitter en dat bleef hij tot 2000, toen de afdeling inmiddels gefuseerd was tot de afdeling West Flakkee. Hoogtepunt van deze periode was zijn optreden als stakingsleider van Goeree-Overflakkee tijdens de zes weken durende staking in 1985 waarbij men streed voor de invoering van de VUT. Sinds het jaar 2002 is de heer Van der Vlugt lid van de Urgentiecommissie bij woningcorporatie Fides Wonen en heeft sindsdien zo'n 300 vergaderingen geleid als voorzitter. Hij vindt het van groot belang dat een woningzoekende snel aan een woning geholpen wordt maar wel volgens de geldende regels.

Ook was hij gedurende zeven jaar bestuurslid bij de IJsclub van Dirksland. Bij het aanbreken van de zogeheten vorstverlet was hij dagelijks op en om de baan te vinden om er met de andere vrijwilligers voor te zorgen dat de honderden leden konden genieten van de ijspret. Ook buiten het seizoen verrichte hij er allerlei werkzaamheden zoals het bouwen van een toiletvoorziening en het onderhouden van de machines.