Laat Oud & Nieuw niet verknallen

logopolitieNog even en dan gaat heel Nederland weer aan de oliebollen en de champagne. Oud en Nieuw wordt altijd groots gevierd. Jammer genoeg vinden sommige types de feestavond ook een prima gelegenheid om rottigheid uit te halen. Om dat dit jaar te voorkomen gaan politie, justitie en de gemeenten nauw samenwerken.

Natuurlijk wordt er op de meeste plekken op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee gewoon gezellig gefeest. Maar om er zeker van te zijn dat de jaarwisseling rustig verloopt, hebben de politie en de gemeenten een aantal maatregelen genomen. Zero-tolerancebeleid voor vandalen is er een van. Wie betrapt wordt op het plegen van vernielingen, krijgt daar geheid spijt van. De gemeente verhaalt alle schade op de dader, de politie kan hem of haar tot drie dagen vasthouden vóór een veroordeling door middel van supersnelrecht, én hij of zij krijgt een strafblad. Een strafblad kan natuurlijk verstrekkende gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je carrière. Geen goede start van het nieuwe jaar dus. Om met name jongeren van de gevolgen te doordringen, worden er op het moment in de hele regio gratis ludieke Boomerangkaarten verspreid in horeca en op scholen. De kaarten zijn tevens te vinden op www.politie-rijnmond.nl.

Om vernielers sowieso geen kans te geven, zet de politie tijdens de feestdagen extra mensen in zowel in uniform als in burgerkleding. Verder voeren de agenten vuurwerk- en alcoholcontroles uit. Tijdens de jaarwisseling wordt onder andere gewerkt met mobiele camera's, waarvan de beelden kunnen dienen als bewijsmateriaal of om verdachten op te sporen. Verder vindt in elke gemeente een schouw plaats om zoveel mogelijk los materiaal (bijvoorbeeld bouwmateriaal) op te ruimen voor 31 december 2008. Op 1 januari 2009 beginnen gemeentelijke diensten direct met het opruimen van de resten van vuurwerk en andere rommel.

Natuurlijk kunt u als bewoner ook helpen. Door losse spullen rond uw huis weg te halen, deuren en ramen te sluiten en de brievenbus af te plakken, kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van vandalisme of zelfs brand. Bent u getuige van een vernieling, bel dan 112. Blijft u liever anoniem, dan kunt u ook bellen naar M. (Meld Misdaad Anoniem): 0800-7000. Vorig jaar kostten de vernielingen tijdens Oud&Nieuw de gemeenten veel geld. Met uw hulp kunnen we er voor zorgen dat dit jaar niet de burger, maar de dader opdraait voor de gevolgen van vernielingen.