Nu op de radio: Archipel Love Songs

Langste sjaal Goeree-Overflakkee op OBS Stellegors gemeten

Foto

Na 5 weken flink breien is het de leerlingen en de leerkrachten van OBS Stellegors met enorme hulp van hun ouders en grootouders gelukt om op vrijdag 8 februari 2013 ‘Greenchoice Warme Truiendag' de langste sjaal van Goeree-Overflakkee te presenteren.

Het breiproject was bedoeld om aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek die onder andere ontstaat door CO2 uitstoot. Iedere graad lager op de verwarming levert 7% energiebesparing en minder CO2 uitstoot op.

OBS Stellegors besteedt als Ecoschool structureel aandacht aan duurzaamheid en het milieu. Dit jaar was dat actueler dan ooit. Een week eerder herdacht de school met de inwoners van de gemeente Stellendam de watersnoodramp die 60 jaar geleden plaatsvond op het eiland. Het belang van goede dijken in het Deltagebied is groot. De gevaren van een mogelijke zeespiegelstijging anno 2013 en de gevaren van klimaatverandering zijn onderwerpen die op deze Ecoschool in de hoogste groepen besproken zijn.

De langste sjaal van Goeree-Overflakkee trok veel aandacht uit de omgeving. Om 10:00 uur kwamen vele nieuwsgierige ouders en opa en oma's van de 164 leerlingen, wethouder Koningswoud van de Gemeente Goeree-Overflakkee, leden van Breicafe ‘Steekje Los' en leden van Stichting Oost-Europa Middelharnis naar de school om mee te maken hoe lang de sjaal uiteindelijk was geworden.

Gelet op de weersvoorspelling was besloten om dit spektakel toch maar binnen te organiseren. De verwarming stond op deze dag enkele graden lager om energie te besparen, maar door de aanwezigheid van de circa 300 aanwezigen, was het zeer warm in de school.

Alle kinderen droegen de lange bonte sjaal, die uit verschillende stukjes breisel van de kinderen, leerkrachten, ouders en oma's bestond. De 8 eco-kids van de school fungeren als een soort milieu-ambassadeurs. Zij hebben wethouder Koningswoud geholpen om het laatste deel van de sjaal op te meten. Na meting bleek dat er een nieuw record op Goeree-Overflakkee is gevestigd: 233 meter!

Petra 't Hoen, directeur van de school, vertelde dat de kinderen van OBS Stellegors eigenlijk zelf over voldoende sjaals en mutsen beschikten en de school deze lange sjaal aan Stichting Oost-Europa Middelharnis wil schenken. In Roemenië heerst nog veel armoede en is ieder kind dolblij met een fijne warme sjaal. Aangezien de lange sjaal natuurlijk onhandig is om te geven bood Breicafe ‘Steekje Los' zich aan om met haar vrijwilligers de sjaal te vermaken tot vermoedelijk wel 200 sjaals. Zo zorgt de Langste Sjaal van Goeree-Overflakkee niet alleen voor veel gezelligheid en samenhorigheid op school, maar is het ook een voorbeeld geworden voor duurzaamheid vanuit sociaal opzicht. Het bleek een fantastisch en uniek project. Iedereen in en om de school heeft fantastisch samengewerkt om het resultaat te bereiken. De Sjaal is ook de verbindende schakel geworden met andere partijen in de nabije omgeving.

Na afloop kregen de kinderen van de gemeente Goeree-Overflakkee een kop warme chocolademelk aangeboden en middags keken ze de film De Lorax. Een leuke tekenfilm die gaat over duurzaamheid en hoe mensen daarmee zouden kunnen omgaan. En zo eindigde een leuke en ook spannende week, met milieuproefjes in alle groepen, de CITO-eindtoets bij groep 8 tot de warme truiendag als afsluiting.

In 2014 zal OBS Stellegors weer een project verzinnen om op een ludieke manier mee te doen aan de Warme Truiendag om duurzaamheid en klimaatverandering tastbaar en onder de aandacht te brengen.