Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Levendige discussie tijdens bijeenkomst buitenlandse werknemers

De gemeente Oostflakkee heeft op dinsdagavond 24 juni 2008 een informatiebijeenkomst georganiseerd over buitenlandse werknemers. Het doel van deze avond was een beeld te krijgen van het aantal buitenlandse werknemers in de gemeente, de mogelijke problemen en duidelijk te krijgen welke rol de gemeente hierbij speelt. Voor deze avond waren alle direct betrokkenen uitgenodigd, zoals ondernemers, woningbouwverenigingen, verenigingen van eigenaars van recreatieparken en uitzendbureaus.

De avond begon met een film voor buitenlandse werknemers, waarin ze worden geïnformeerd over het werk- en leefklimaat in Nederland. Deze film, over twee Polen die via twee verschillende 'lijnen' naar Nederland gaan om daar te werken, vormde een mooie opening naar de verschillende aspecten waar buitenlandse werknemers in Nederland mee te maken krijgen: werk, huisvesting en regelgeving, maar ook welzijnsaspecten zoals kerkbezoek, informatievoorzieningen en belastingen.

Wethouder Gert-Jan van der Valk opende de avond en gaf vervolgens een korte schets van de landelijke ontwikkelingen en ook de noodzaak voor de economie om medewerkers uit Midden- en Oost-Europese landen in te zetten door werkgevers. Daarna ontstond een levendige discussie over de verschillende aspecten rondom de MOE-landers, zoals mensen uit Midden- en Oost-Europa ook wel genoemd worden. Het belangrijkste onderwerp dat in deze discussie naar voren kwam, was de problemen die ervaren worden rondom huisvesting. Ondernemers en uitzendbureaus hanteren nu diverse oplossingen, zoals het vestigen van werknemers in reguliere woonhuizen, recreatiewoningen en stacaravans, maar deze oplossingen zijn niet altijd in overeenstemming met de wet en de huidige bestemmingsplannen. Dit kan een gevaar opleveren in geval van calamiteiten. Mede om die reden werd er gevraagd om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een centrale accommodatie voor de huisvesting van buitenlandse werknemers. Tevens werd gevraagd naar de mogelijkheid voor het afgeven van tijdelijke vergunningen en een vorm van persoonsregistratie. De gemeente gaat beide opties nader onderzoeken, maar wil daarvoor eerst met de buitenlandse werknemers zelf om tafel. Belangrijk is dat er op deze avond een gezamenlijk draagvlak en een gezamenlijke verantwoordelijkheid zijn uitgesproken om tot structurele oplossingen te komen.

Wethouder Petra 't Hoen benadrukte dat het welzijnsaspect niet uit het oog moet worden verloren. Goede begeleiding van de buitenlandse werknemers is belangrijk om ze uit de anonimiteit te halen en meer deel te laten nemen aan onze samenleving. Er zal samen met de Stichting Welzijnswerk Oostflakkee (SWO) worden gekeken op welke manier hier nader vorm aan gegeven kan worden. Al met al een zeer positieve avond waar een vervolg op zal komen.