Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Lieveheersbeestje bestrijdt bladluis in gemeente Middelharnis

In de gemeente Middelharnis worden, door de medewerkers van de afdeling buitendienst, begin juni 2010 lieveheersbeestjes ingezet om de overlast van bladluizen in de kiem te smoren.

De gemeente wil geen milieuonvriendelijke bestrijdingsmiddelen inzetten en kiest daarom voor een biologisch en duurzaam alternatief: lieveheersbeestjes. In deze tijd van het jaar, medio mei/juni, wordt de bladluis weer actief, zeker met droog en warm weer.

Bladluizen (Aphidoidea) zijn kleine, gele, groene of zwarte plantenetende insecten van een halve tot zeven millimeter groot. Deze piepkleine beestjes zorgen in de zomermaanden voor overlast. Ze scheiden een plakkerige substantie af in de vorm van druppeltjes die terecht komt op auto's, winkelstallingen, straatmeubilair en bestrating.

Honingdauw
De luizen komen met name voor in linde-, eiken- en esdoornbomen. Ze zuigen sap uit de bomen en halen hier eiwitten uit, en scheiden vervolgens overtollige suikers af. Dit wordt honingdauw genoemd. Honingdauw verstikt de bladeren van bomen en trekt ook schimmels aan als het te lang blijft liggen. Dit geeft op den duur een smerige aanblik. De lieveheersbeestjes moeten hier een stokje voor gaan steken. De stippelige diertjes zijn speciaal gekweekt voor de bestrijding van de bladluizen.

Lieveheersbeestjes
In diverse bomen (voornamelijk lindebomen) in de straten van Middelharnis, Sommelsdijk, Nieuwe-Tonge en Stad aan 't Haringvliet zullen gedurende de zomer witte zakjes tussen de bladeren te zien zijn. In deze zakjes zitten een stuk of honderd larven van lieveheersbeestjes (het inheemse soort : Adalia Bipunctata). De larven van lieveheersbeestjes en lieveheersbeestjes worden al jaren zeer succesvol ingezet voor de bestrijding van bladluizen in tuinen, openbaar groen en kwekerijen. De gemeente Middelharnis heeft er nu ook voor gekozen om de beestjes in te zetten om een bladluizenplaag in toom te houden en te verminderen.

Natuurlijke vijand
Bladluizen kunnen uitstekend worden bestreden door hun natuurlijke vijand het lieveheersbeestje. Zowel de larven als de lieveheersbeestjes zelf eten bladluizen. De larven van de lieveheersbeestjes worden snel groot en hongerig. Op één dag kunnen zij wel honderd luizen opeten.

Milieuvriendelijke en duurzame oplossing
Hoewel lieveheersbeestjes kunnen vliegen, is het waarschijnlijker dat ze in de bomen blijven, omdat er genoeg voedsel is. De lieveheersbeestjes overwinteren in de bomen en ook in spleten en spouwmuren van huizen zodat er volgend jaar minder laven uitgezet hoeven te worden om een goed resultaat te krijgen. Kortom een zeer milieuvriendelijke en duurzame oplossing.