Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Lokaal wat Den Haag nalaat: duurzaam energiebeleid

Op dinsdag 29 november 2011 organiseerde Judith Merkies, namens de PvdA in het Europees Parlement, op Goeree-Overflakkee een klimaatcafé over lokale en duurzame energieopwekking. Zij ging hierover in gesprek met Rens Knegt, directeur concern projecten bij Eneco, Monique Sweep, directeur Deltawind en Lennert Langerak, projectmanager van de getijdencentrale in de Brouwersdam.

Langzaam komt de bodem van de voorraad fossiele brandstoffen in zicht. Nederland moet dringend op zoek naar alternatieve energiebronnen die milieuvriendelijk en financieel haalbaar zijn. "Met het wispelturige beleid van het huidige kabinet is het duidelijk dat we uit Den Haag het heil niet hoeven te verwachten. Daarom gaan we beter lokaal op zoek naar samenwerkingsverbanden en alternatieven. Op Goeree-Overflakkee zijn hier een aantal mooie voorbeelden van", aldus Judith Merkies tijdens het klimaatcafé .

Met haar voornemen om van Goeree-Overflakkee een energieneutraal eiland te maken loopt de provincie Zuid-Holland voorop in het ontwikkelen van een duurzaam energiebeleid. Zo zijn er op het eiland nog onbenutte kansen voor wind- en zonne-energie en wordt er onderzoek gedaan naar een getijdencentrale in de Brouwersdam. Door gebrek aan sturing in het nationaal beleid werd op lokaal niveau het heft in handen genomen door zelf zachte leningen voor duurzame energieprojecten te financieren en zijn er tal van burgerinitiatieven om deze projecten te ondersteunen.

"Het huidige kabinet bouwt kolencentrales en stopt investeringen in windmolenparken. Daarmee gaat het Nederlandse beleid tientallen jaren terug in de tijd. Het is duidelijk dat duurzame energie geen prioriteit is, dus we lossen het beter lokaal op", aldus Merkies.

Over Judith Merkies
Judith is in het Europees Parlement voortrekker op het gebied van duurzame innovatie. Ze werkt er samen binnen de progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten. Zij houdt regelmatig bijeenkomsten over hoe burgers zelf energie kunnen opwekken. Meer weten over Judith Merkies? Ga naar www.judithmerkies.nl of volg haar via @JudithMerkies.