Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Lotgenotencontact MS Vereniging weer actief

Donderdag 16 januari 2014 was het lotgenotencontact M.S. bijeen in het ziekenhuis van Dirksland. Er was een grote opkomst. Na een jaar van geen bijeenkomsten hebben Dirk van der Hoek, Laura van Sliedrecht, Joyce van de Ree en Martin Vermeulen de handen ineen geslagen. Het lotgenotencontact M.S. is weer actief onder deze gedeelde leiding.

Multiple sclerose betekent dat er verharde plekken zijn in het centrale zenuwstelsel. Op deze plekken zijn de cellen van het zenuwstelsel aangetast. Hierdoor ontstaan stoornissen in de zenuwgeleiding. Als u de diagnose MS krijgt, zult u zich waarschijnlijk afvragen hoe de ziekte zal verlopen en welke klachten u zult krijgen. Omdat MS bij iedereen anders verloopt, is op die vragen geen eenvoudig antwoord te geven. Sommige mensen krijgen klachten waarvan anderen nooit last zullen hebben. Ook de ernst van de klachten kan erg verschillen.

Omdat de diversiteit van de ziekte M.S. zo divers is en er nog geen efficiënte behandeling voor M.S. is, is het in gesprek zijn over M.S. een middel om mogelijk beter om te kunnen gaan met M.S. Tijdens deze bijeenkomst heeft Janneke Roos, MS verpleegkundige in het ziekenhuis in Dirksland, middels een PowerPoint presentatie, uitleg gegeven over de rol van een MS verpleegkundige. Informatie over haar rol en betekenis voor de patiënt als MS verpleegkundige. Zoals zij zelf zegt; "Een MS Verpleegkundige is een spin in het web binnen de zorg voor mensen met MS". Als MS verpleegkundige heb je een belangrijke rol bij de samenwerking tussen verschillende artsen, de brug tussen arts en patiënt. Een MS verpleegkundige is een belangrijke aanvulling geworden op het bezoek aan de neuroloog. De neuroloog onderzoekt en behandelt mensen met MS op medisch terrein. Er is echter kort de tijd voor een gesprek. Als MS verpleegkundige heeft Janneke meer tijd om een luisterend oor te bieden aan patiënten. Ze beantwoordt veel vragen over MS in het dagelijks leven. Voorbeelden van onderwerpen waarmee een patiënt bij de MS verpleegkundige terecht kan: pijn, incontinentie, bewegen, omgaan met MS, spuitinstructie, thuissituatie, seksualiteit etc. Ook kan de MS verpleegkundige eventueel doorverwijzen naar bijvoorbeeld een uroloog, ergotherapeut etc.

Als afsluiting las Janneke een mooi gedicht voor.

"Zomaar gekregen"
Ik heb MS gekregen, ineens, zomaar.
Altijd aanwezig, maar onzichtbaar.
De vermoeidheid, de wanhoop,
het verdriet en de pijn.
Worden niet begrepen in een wereld waar alles te zien moet zijn.
Ik lach, ik doe vrolijk, niet altijd even oprecht.
Het sloopt me vanbinnen, het is een lang en eenzaam gevecht
Ik ben niet meer wie ik was, ik kan niet meer wat ik kon.
Maar ook voor mij, schijnt nog steeds de warme zon.
Ik heb familie en een paar lieve vrienden, zij kennen mijn grootste wens.
Ze luisteren en beschouwen me, niet als zieke maar als mens..."

Hierna was er gelegenheid voor koffie en thee. Tot 16:00 uur kon iedereen met elkaar kletsen, ervaringen uitwisselen en vragen stellen aan Janneke. De MS Vereniging Nederland had documentatie over MS beschikbaar gesteld.

De volgende bijeenkomst is 11 maart 2014 van 14:00 uur tot 16:00 uur in Ziekenhuis Dirksland.

Info via www.msvereniging.nl/zeeland en facebook: www.facebook.com/msvereniginggoereeoverflakkee