Nu op de radio: Archipel bij nacht

Meer gemeenten aan de slag met windenergie

Foto

De gemeenten Goeree-Overflakkee, Katwijk en Gorinchem gaan zelf vergunningen verlenen aan exploitanten van windturbines. Drie wethouders ondertekenden donderdag 30 oktober 2014 overeenkomsten met de provincie Zuid-Holland, waarin dat is vastgelegd. De ondertekening vond plaats op de voormalige vliegbasis Valkenburg.

De provincie heeft haar bevoegdheid om omgevingsvergunningen af te geven, gedelegeerd aan de gemeenten Goeree-Overflakkee, Katwijk en Gorinchem. Voorwaarde is dat het gaat om de specifieke locaties die zijn opgenomen in de in juli 2014 door Provinciale Staten vastgestelde Visie Ruimte en Mobiliteit en de bijhorende Verordening Ruimte. De gemeenten krijgen met het tekenen van deze overeenkomst zelf de regie over de plaatsing van windturbines.

Afgesproken is dat de gemeenten er naar streven om de eerste exploitanten medio 2016 van een omgevingsvergunning te voorzien, of in elk geval het ontwerp van een aangepast bestemmingsplan - om dit mogelijk te maken - uiterlijk op 1 juli 2016 ter inzage te leggen.

De gemeenten verplichten zich verder tot het opstellen van een participatieplan. Daarin wordt vastgelegd hoe omwonenden van de komst van nieuwe windturbines kunnen profiteren. De gemeenten rapporteren elk half jaar aan de provincie over de voortgang.

Locaties
Het gaat om de volgende locaties:

Op 10 juli 2014 ondertekenden de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Strijen, Dordrecht en Zwijndrecht vergelijkbare overeenkomsten met de provincie.

Overzicht over de hele provincie
In de provincie Zuid-Holland moeten initiatiefnemers de ruimte krijgen om in 2020 gezamenlijk ten minste 735,5 MW aan windenergie op te stellen. Het vermogen van bestaande windturbines is daarbij inbegrepen. Deze hoeveelheid opgesteld vermogen is in IPO-verband afgesproken en is onderdeel van een nationale doelstelling om 6000 MW aan energie met behulp van wind op te wekken. Een groot deel van de 735,5 MW levert de Rotterdamse haven, die ruimte gaat bieden aan circa 300 MW opgesteld vermogen. Goeree-Overflakkee, waarmee nu een overeenkomst is gesloten, treft planologische voorbereidingen voor in totaal - bestaande en nieuwe turbines - 225 MW aan opgesteld vermogen. Het resterende deel van de opgave moet elders in de provincie worden gerealiseerd, onder meer in de eerder genoemde gemeenten.

Provinciale prioriteit
Het beperken en verduurzamen van het energiegebruik is een belangrijke randvoorwaarde voor de concurrentiekracht van de regionale economie. Dat geldt in het bijzonder voor de twee belangrijkste sectoren van Zuid Holland - de havengerelateerde bedrijvigheid en de tuinbouw - die beide zeer energie-intensief zijn. Energiebeleid is daarmee ook een economische prioriteit van de provincie Zuid-Holland.