Nu op de radio: Koffie met...

Mevrouw van Sliedrecht Koninklijk onderscheiden

Foto

Ter gelegenheid van haar afscheid als begeleider van statushouders van de gemeente Dirksland ontving mevrouw Van Sliedrecht - de Geus op 18 december 2012, uit handen van burgemeester S. Stoop, een Koninklijke onderscheiding. Mevrouw Van Sliedrecht is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Van Sliedrecht is al 20 jaar werkzaam als vrijwilliger bij de Unie van Vrijwilligers, afdeling Goeree-Overflakkee. Zij begeleidt statushouders bij hun vestiging in de gemeente.

De werkzaamheden als begeleider van deze gezinnen zijn heel divers. Bij vestiging in de gemeente krijgt het gezin een woning toegewezen. Mevrouw Van Sliedrecht is behulpzaam bij het bewoonbaar maken van de woning, zelfs haar echtgenoot wordt ingeschakeld om in de woning allerlei klusjes op te knappen. Haar inzet richt zich ook op het financiële aspect. Het gezin krijgt leenbijstand om de woning in te richten en mevrouw Van Sliedrecht zorgt er voor dat de uitgaven binnen het beschikbare budget blijven.

Daarnaast zorgt mevrouw Van Sliedrecht er voor dat de kinderen zo snel mogelijk onderwijs kunnen volgen. Wanneer dit niet direct lukt omdat de kinderen de Nederlandse taal niet voldoende onder de knie hebben, blijft zij onvermoeibaar de instanties benaderen om er voor te zorgen dat de kinderen alsnog zo snel mogelijk naar school kunnen gaan.

Bij vestiging in de gemeente hoort ook de inschrijving bij huisarts en tandarts, het afsluiten van een zorgverzekering, afspraken maken met energiebedrijven en het invullen van formulieren. Mevrouw Van Sliedrecht staat altijd klaar en trekt intensief op met de gezinnen. Zij maakt het gezin wegwijs in hun nieuwe woonplaats.

Sinds drie jaar bezoekt mevrouw Van Sliedrecht ook een cliënt van Sjaloomzorg, dit is een regionale netwerkorganisatie die begeleiding, hulp en ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke, psychiatrische en/of lichamelijke beperking. Naar behoefte van de cliënt wordt tijdens het bezoek een activiteit ontplooid die niet valt onder de reguliere zorg.

Met ingang van 1 januari 2013 zal de gemeente Dirksland opgaan in de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee. Mevrouw Van Sliedrecht heeft aangegeven haar intensieve werk als begeleider van de statushouders per die datum te willen beëindigen. De Unie van Vrijwilligers, afdeling Goeree-Overflakkee, is altijd op zoek naar nieuwe krachten. Kijk voor meer informatie op uvvgoeree-overflakkee.nl.