Nu op de radio: Archipel Actueel

Middelharnis zoekt jongeren die hun eigen huis willen bouwen

De gemeenteraad van Middelharnis heeft besloten om de locatie van het gemeentelijke opslagterrein aan de Molenweg beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van starterswoningen door middel van CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Jongeren die graag een betaalbare koopwoning willen in Middelharnis worden uitgenodigd om mee te doen aan dit project.

De jongerenraad van de Rabobank Goeree-Overflakkee heeft het initiatief genomen om op zoek te gaan naar een geschikte locatie en een vernieuwende vorm voor het ontwikkelen van betaalbare starterswoningen. Uit dit initiatief zijn 10 geïnteresseerden voortgekomen die sa-men met de gemeente Middelharnis, Bouwvereniging Sommelsdijk en begeleidingsbureau Urbannerdam aan de slag gaan om aan de Molenweg 20 tot 25 starterswoningen te realiseren op een unieke manier die nog niet eerder is toegepast op Goeree-Overflakkee.

CPO
Het principe van collectief particulier opdrachtgeverschap - in het kort: CPO - is dat een groep particulieren gezamenlijk, als collectief, optreedt als projectontwikkelaar bij de realisatie van haar woningbouwproject. Dit kan zowel een nieuwbouw- als een renovatieproject zijn. Eenvoudig gezegd betekent het: samen je eigen huis bouwen.

Het voordeel van dit principe is dat de winstmarge van een traditionele projectontwikkelaar bespaard kan worden en de droom van het kopen van een eigen woning voor een starter op deze manier veel beter bereikbaar is, zeker omdat de Bouwvereniging Sommelsdijk een Koopgarant regeling aanbiedt.

CPO biedt de ruimte voor een koper om binnen een aantal vastgestelde kaders zijn woning geheel naar eigen wens te ontwerpen. De kopers bepalen gezamenlijk de verkaveling,  typologie en stijl van de woningen waarna de kopers individueel op woningniveau de woonwensen verder kunnen laten uitwerken. Een ander voordeel van CPO is dat je je nieuwe buren al leert kennen voordat je ergens gaat wonen. Uiteraard dienen de kopers zich wel te houden aan bepaalde voorwaarden die door de gemeente worden gesteld en aan alle regelgeving op het gebied van bouwen en wonen.

Meedoen?
De locatie aan de Molenweg biedt plaats voor de ontwikkeling van 20 tot 25 starterswoningen (rijtjeshuizen). Het exacte aantal kan op dit moment nog niet worden vastgesteld. De gemeente geeft voorrang aan de 10 jongeren die destijds het initiatief hebben genomen.

Naast deze 10 toekomstige huishoudens is er nog plek voor 10 tot 15 nieuwe starters op de woningmarkt. Iedereen van 35 jaar en jonger die nu nog bij z´n ouders of op kamers woont (starters) en iedereen van 35 jaar en jonger die nu in een huurwoning woont (koopstarters) mag zich inschrijven. Huurders van Bouwvereniging Sommelsdijk krijgen voorrang, gevolgd door inwoners uit de gemeente Middelharnis en daarna gevolgd door inwoners van de andere gemeenten op Goeree-Overflakkee. Onder bepaalde voorwaarden mogen jongeren die tijde-lijk ergens anders wonen ook meedoen. De exacte criteria en de bepaling van voorrang zijn te vinden op www.middelharnis.nl.

Op maandag 17 mei 2010 organiseren de gemeente, de jongeren en Urbannerdam een informatieavond over het project. De bijeenkomst vindt plaats in het gemeentehuis, Koningin Julianaweg 45, in Middelharnis en begint om 19:00 uur. Iedereen die interesse heeft is van harte uitgenodigd om bij deze avond aanwezig te zijn. Inschrijven voor deelname aan het project kan tussen nu en uiterlijk 24 mei 2010. Zie voor meer informatie, de voorwaarden en spelregels www.middelharnis.nl of www.urbannerdam.nl.