Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Minicongres Zuid-Hollandse kleine kernen

Dorpen zijn voor het uitvoeren van plannen vaak afhankelijk van anderen, hetzij van de gemeente waartoe ze behoren, hetzij van maatschappelijke en commerciële organisaties. Zal iemand een aangedragen idee oppikken? Geduldig afwachten is noodzaak, veranderingen een kwestie van lange adem. Of toch niet? Kunnen dorpsbewoners het heft in eigen handen nemen?

Het antwoord is ja! Op het minicongres van de ZH Vereniging voor Kleine Kernen tonen dorpen hoe zij het initiatief namen en welke ontwikkelingen daar uit zijn voortgekomen. In Noorden kreeg men het bijvoorbeeld voor elkaar om in aanvulling op bestaande plannen een school, winkels, zorgeenheden en appartementen te bouwen. Hoe? Dat zullen de plaatselijke voortrekkers uit de doeken doen. Een dorpsplan met een duidelijke visie op de toekomst is de basis voor succes. Initiatiefnemers zullen vertellen wat zij vanuit het maken van een dorpsplan hebben aangepakt. Vanuit Goeree-Overflakkee houdt de Dorpsraad Melissant een presentatie over het speelbos.

Ze brengen u ook graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Deze keer staat het fenomeen nieuwe nutsbedrijven op het programma. Kun je als dorp je eigen energiebedrijf opzetten en het hele dorp voorzien van eigen, duurzame stroom? In buurprovincie Gelderland is men daar in het dorp Hellouw druk mee bezig. Een aantal betrokkenen komt hun verhaal vertellen.
 
Het minicongres vindt plaats op 13 mei 2009 in de grote zaal van het Wierickehui in Nieuwebrug en begint om 17:00 uur. Om 18:00 uur is er tijd voor een goed verzorgd koud buffet. Om 20:30 uur is er gelegenheid om onder het genot van een drankje met elkaar van gedachten te wisselen. De toegang en het buffet zijn geheel gratis. Het minicongres van de ZHVKK is voor bewoners, dorpsorganisaties, gemeenteambtenaren en bestuurders die betrokken zijn bij het verbeteren van de leefomgeving in de Zuid-Hollandse kleine kernen. Meer informatie en aanmelden via www.zhvkk.nl.