Nu op de radio: Archipel bij nacht

Ministerraad stemt in met gemeentelijke herindeling

De Ministerraad heeft op vrijdag 14 oktober 2011 ingestemd met het wetsvoorstel voor een samenvoeging van de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee. Met dit besluit is een belangrijke stap gezet in het herindelingstraject om te komen tot één gemeente Goeree-Overflakkee.

De gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee zijn verheugd met het besluit van de Ministerraad en hopen op een spoedige indiening bij de Tweede Kamer. "Het is belangrijk dat er snel duidelijkheid komt voor de inwoners en de besturen van de betrokken gemeenten", aldus burgemeester Stoop, voorzitter Stuurgroep Herindeling.

Voorbereidingen
Als de wetgevingsprocedure volgens planning verloopt, ontstaat er op 1 januari 2013 een gemeente Goeree-Overflakkee. "Wij moeten nu op volle kracht vooruit met de voorbereidingen om te komen tot een gemeente die berekend is op de taken voor haar inwoners, instellingen en bedrijven. Wachten kan niet meer!", aldus Stoop. De projectorganisatie ontwikkelt op dit moment een visie op de nieuwe gemeente. Wat voor een gemeente moet de nieuwe gemeente zijn? Welk dienstverleningsconcept wordt gebruikt? Hoe moet de nieuwe organisatie eruit komen te zien?
Ook zijn werkgroepen gestart met de voorbereiding voor de harmonisatie van het beleid en de regelgeving en wordt er hard gewerkt aan een nieuwe ICT-omgeving.

Planning
Nu het wetsvoorstel de Ministerraad heeft gepasseerd, wordt het voor advies doorgestuurd naar de Raad van State. De verwachting is dat het wetsvoorstel voor het kerstreces wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.

Herindelingswebsite
Alle ontwikkelingen rondom de herindeling op Goeree-Overflakkee zijn te volgen via de website www.herindelinggoeree-overflakkee.nl.