Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Moeders voor Moeders opnieuw actief op Goeree-Overflakkee

Net zwanger? Dan kun je andere vrouwen helpen zwanger te worden! De organisatie Moeders voor Moeders is al meer dan 75 jaar actief in het verzamelen van urine van zwangere vrouwen met het zo belangrijke zwangerschapshormoon hCG. Vanaf 1 maart 2009 start de inzameling op Goeree-Overflakkee.

Zwangere vrouwen die tussen de zes en zestien weken zwanger zijn, kunnen hun ingezamelde urine eens per week bij een verzameldepot inleveren.
 
Tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap maakt het lichaam van een zwangere vrouw in ruime mate het hormoon hCG aan. Het grootste deel verlaat als afvalstof het lichaam via de urine. Van dit hormoon kan echter een geneesmiddel worden gemaakt dat in te zetten is bij behandelingen die de vruchtbaarheid bevorderen. Tegenwoordig heeft één op de zes paren problemen zwanger te worden. Artsen maken bij vruchtbaarheidsbehandelingen onder andere gebruik van medicijnen die het hCG-hormoon bevatten. Deze medicijnen spelen een rol bij het stimuleren van de eisprong (ovulatie).
 
Om die medicijnen te kunnen maken, is er veel urine nodig. Miljoenen liters urine leveren slechts een paar gram van het unieke zwangerschapshormoon op. En daar stapt Moeders voor Moeders in. In bijna het hele land zamelt Moeders voor Moeders urine in van zwangere vrouwen. Meer dan 120 informatrices zijn actief om zwangere vrouwen te werven die anderen willen helpen ook moeder te worden.
 
Aanmelden is mogelijk vanaf de dag dat de zwangerschap vaststaat. Een informatrice brengt een thuisbezoek en doet een testje om te bepalen of de urine voldoende van het hCG-hormoon bevat. Is deze test positief, dan kan de urine vanaf dat moment opgevangen worden. Moeders voor Moeders zorgt voor een handige opvangkan en een tweetal kratten met elk vier flessen. Genoeg om elke dag een nieuwe fles te gebruiken. Anders dan voorheen haalt niet een chauffeur de flessen op, maar is het mogelijk de urine eens per week in te leveren bij een depot. Dat is een stuk discreter. Zo is niet gelijk de hele buurt van de zwangerschap op de hoogte.
 
Zwangere vrouwen kunnen zich aanmelden tot en met de elfde week van de zwangerschap. Meedoen kan vanaf de zesde tot en met de zestiende week. Deelname wordt door Moeders voor Moeders beloond met een attentie.

Voor meer informatie kunt u bellen naar informatrice Annemarie Braam uit Nieuwerkerk: 06-57042470 of bel naar het landelijke nummer: 0800-0228070 (gratis), http://www.moedersvoormoeders.nl/.