Nu op de radio: Songs & Stories

Motie bushaltes Nieuwe-Tonge leidt tot onderzoek

De ongerustheid over de veiligheid van de weggebruikers die VDB 78 heeft geuit na de plaatsing van de twee nieuwe bushaltes op de kruising Provincialeweg N215 en de Molendijk te Nieuwe-Tonge, wordt onderschreven door de politie Rotterdam-Rijnmond.

Johan de Vos, VDB 78 raadslid in de gemeente Middelharnis heeft op donderdag 17 januari 2008 tijdens de raadsvergadering een motie ingediend. Deze motie hield in dat de raad van mening is dat de verkeerssituatie welke is gecreëerd door de Provincie Zuid-Holland, door het plaatsen van twee nieuwe bushaltes op de N215 ter hoogte van de Molendijk te Nieuwe-Tonge, onacceptabel is. De motie van VDB 78 werd raadsbreed gesteund. In de motie werd het college onder andere verzocht, om in overleg te treden met het Bureau Verkeerstechniek van de Politie Rotterdam - Rijnmond en gebruik te maken van de expertise van deze afdeling.

Door een medewerker van het Bureau Verkeersexpertise/techniek van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond is ter plaatse bij de twee nieuwe bushaltes een onderzoek ingesteld. Van dit onderzoek is een rapport met daarin een conclusie opgesteld en dit is mede ter beschikking gesteld aan de gemeente Middelharnis. Een afschrift van het rapport is verstrekt aan de raadsleden van de gemeente Middelharnis.

De conclusie van de medewerker van het bureau verkeerstechniek luidt als volgt:
"Gezien de ligging van de oostelijke bushalte ben ik van mening, dat de wegbeheerder bewust een ongewenste en verkeersgevaarlijke situatie heeft gecreëerd, waarbij het ontstaan van ernstige ongevallen zeer wel mogelijk is. Per dag rijden alle bussen min of meer blind weg bij deze halte. zonder dat zij zicht hebben op van achteren naderend verkeer. Het wrange is dat, wanneer het fout gaat en er een aanrijding ontstaat, de buschauffeur volledig juridisch aansprakelijk is. Immers de bestuurder overtreedt dagelijks diverse malen artikel 54 van het RVV 1990 en zal bij ernstige aanrijdingen daar ook de gevolgen van moeten dragen. Mijn (persoonlijke) mening is, dat de wegbeheerder ingevolge het Burgerlijk Wetboek dan ook aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade die uit deze verkeerd aangelegde infrastructurele situatie kan ontstaan".

VDB 78 hoopt dat de Provincie Zuid-Holland zich bewust is van de gecreëerde onveilige situatie en in contact treedt met de gemeente Middelharnis om tot een veilige oplossing te komen, voordat er daadwerkelijk ernstige ongelukken gaan gebeuren.