Nu op de radio: Weekendmix

Multi disciplinaire oefening Haringvliet

Foto

Hoewel alle hulpverlenende instanties met grote regelmaat zelf oefenen blijft een grote gezamenlijke oefening noodzaak om een goede afstemming te kunnen verkrijgen van elkaars procedures en werkwijzen. Daarnaast is met elkaar ervaring op doen belangrijk om bij een echte ramp of calamiteit goed te kunnen werken. Vanuit deze doelstelling werd er op zaterdag 1 oktober 2011 een Multi disciplinaire oefening georganiseerd.

Aan de oefening deden de volgende organisaties mee:

  • K.N.R.M. station Stellendam, Ouddorp en Dordrecht
  • Reddingsbrigade Hellevoetsluis
  • Veiligheidsregio Rijnmond (brandweer Rockanje en GHOR Roterdam-Rijnmond met de G.N.K (Geneeskundig Eenheid) Zuid-Hollandse Eillanden)
  • Zeehavenpolitie Rotterdam Rijnmond en wijkpolitie Hellevoetsluis
  • Korps landelijke Politie Diensten
  • Kustwacht en
  • Rijkswaterstaat

Rond 10:00 uur kwam er een melding binnen van een aanvaring op het Haringvliet tussen een viskotter, de GO 59, en een bunkerschip, de Klaartje en werden de deelnemende organisaties gealarmeerd.

De viskotter had een grote groep kinderen met begeleiders aan boord voor een excursie op ‘Tiengemeten'. Het bunkerschip was op weg naar de haven van Stellendam en had nog een hoeveelheid benzine aan boord. Na de aanvaring ontstond er brand in de kombuis van het bunkerschip. Een aantal mensen was na de aanvaring te water geraakt.

Bij de benadering van de schepen moest rekening gehouden worden met ontploffingsgevaar en dampen van gevaarlijke stoffen. Bij dit alles is een goede onderlinge communicatie noodzaak. Daar een aantal mensen te water waren geraakt werd ook de SAR helikopter ingezet. Deze drenkelingen konden hierdoor uit het water worden gehaald. Meerdere reddingsboten werden ingezet.

In totaal waren er rond de 50 gewonden. Helaas zijn er 3 mensen ( gelukkig spreken we over oefenpoppen) overleden. Nadat de gewonden en overledenen aan de wal waren gebracht en beide schepen in de haven voor nader onderzoek waren afgemeerd werd de oefening beëindigd. Bij deze oefening waren 120 mensen betrokken.