Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Nederlandse zwemwaterlocaties in orde

Het is goed gesteld met de Nederlandse zwemwaterlocaties. Dat blijkt uit een inventarisatie door de ANWB op ruim 400 zwemplekken. In de afgelopen twee jaar hebben 150 ANWB-vrijwilligers de locaties bekeken op kwaliteit en aanwezigheid van recreatievoorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan sanitair, parkeren, veiligheid van bezoekers, stalling van fietsen en de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. De informatievoorziening kan op sommige plaatsen beter. In het algemeen is er geen informatie over de actuele zwemwaterkwaliteit ter plekke.

Op het gebied van veiligheid is opvallend is dat slechts bij enkele locaties een reddingsbrigade aanwezig is. Veel locaties beschikken wel over EHBO-materialen. Bovendien hebben bijna alle locaties drijflijnen op het punt waar het water dieper wordt. Op veel locaties ontbreken reddingsmiddelen op het land (boeien, reddingslijnen e.d.). Weliswaar hebben beheerders geen wettelijke verplichting om dergelijke middelen aan te bieden, toch lijkt het nuttig dat er op drukke dagen wel in wordt voorzien.

De ANWB heeft de inventarisatie ook laten uitvoeren om inzicht te krijgen in hoeverre de Nederlandse zwemwaterlocaties gereed zijn voor de Europese richtlijn die over enkele jaren van kracht wordt. Er zijn enkele punten die voor die tijd aandacht verdienen. Zo staan er bij veel locaties een informatiepanelen, maar actuele gegevens over de zwemwaterkwaliteit ontbreken. Soms is er helemaal geen informatie ter plekke.

Zwemliefhebbers die meer informatie willen hebben over hun zwemplek kunnen kijken op: www.anwb.nl