Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Nieuwe beelden gevonden van voedseldroppings WOII

In een woning in Sommelsdijk zijn volgens het ANP begin 2011 filmbeelden opgedoken van voedseldroppings boven Rotterdam. Het filmmateriaal, dat in een koffer lag, is door het Gemeentearchief Rotterdam gerestaureerd en openbaar gemaakt.


"De 8mm-film is bijzonder", zei een woordvoerster van het archief, "omdat die van zeer dichtbij laat zien hoe de droppings verliepen. Je ziet dat mensen direct aan het eten slaan, maar ook hoe ze de etenswaren verder distribueren. Bijzonder is ook dat je ziet hoe laag de vliegtuigen vlogen. Dat was noodzakelijk omdat de etenswaren anders kapot zouden vallen."

Op de film zijn verder duidelijke herkenningspunten te ontdekken, zoals de Rotte, Terbregge en de Koningenkerk. De beelden zijn 66 jaar geleden gemaakt door Carel van der Zwam, vader van Riet Schoute die het materiaal onlangs schonk aan het OorlogsVerzetsMuseum in Rotterdam.

Die gaf de beelden weer aan het stadsarchief. "De film is al die tijd kostbaar familiebezit geweest, want zelfs toen de familie in het buitenland woonde ging de koffer met de film mee", weet de woordvoerster van het gemeentearchief.

De droppings vonden plaats onder de naam Operatie Manna, van 29 april tot 8 mei 1945, en werden uitgevoerd door de geallieerde strijdkrachten. Aanleiding was de dreiging van massale hongersterfte onder de bevolking. "Alleen al in Rotterdam stierven begin april 1945 meer dan vierhonderd mensen per week."

Aan Operatie Manna deden vooral Britse Avro Lancasters en Amerikaanse Boeing B-17's mee.