Nu op de radio: Archipel bij nacht

Nieuwe deelnemers welkom bij agrorandenregeling

Foto

De agrorandenregeling van waterschap Hollandse Delta staat weer open voor nieuwe deelnemers. Het waterschap verhoogt in 2010 de bijdrage voor bloemenranden van € 0,58 naar € 0,63 per meter. De vergoeding voor grasranden gaat omhoog van € 0,52 naar € 0,53. Agrariërs op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard kunnen zich tot 31 januari 2010 aanmelden bij het waterschap.

Agroranden zijn bufferstroken tussen de sloot en het gewas. De vaak bloemrijke randen zijn ook een thuisbasis voor natuurlijke vijanden van luis en slakken. Agrariërs hoeven dan minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Dat is goed voor de waterkwaliteit en biodiversiteit. Samen met andere projecten moet dit op den duur leiden tot een groot aaneengesloten netwerk van leefomgevingen voor (nuttige) diersoorten. De agrorandenregeling beperkt zich tot Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard. Op deze eilanden liggen in totaal 365 kilometer agroranden. Verhoudingsgewijs liggen de meeste bloemenranden op Goeree-Overflakkee. De Hoeksche Waard telt de meeste grasranden.

De provincie Zuid-Holland en het waterschap financieren de agroranden. Tot 2013 kan de regeling jaarlijks worden uitgebreid. Agrariërs die volgend seizoen willen meedoen, kunnen zich aanmelden bij het waterschap. De aanmeldingen worden verwerkt in volgorde van binnenkomst tot het maximum aantal kilometers voor 2010 is bereikt. Het aanmeldingsformulier en alle informatie staat op de website: www.wshd.nl/agroportal.