Nieuwe elektriciteitskabel onder het Haringvliet

Goeree-Overflakkee krijgt een extra elektriciteitsverbinding. De negentien kilometerlange verbinding loopt van Geervliet op Voorne-Putten onder het Haringvliet door naar Middelharnis. De realisatie van deze dubbele 150 kV-kabelverbinding is door landelijke netbeheerder TenneT in opdracht gegeven aan Joulz. Een opdracht waar maar liefst 40 miljoen euro mee gemoeid is.

De nieuwe kabelverbinding heeft een lengte van negentien kilometer. Bijzonder uniek aan dit tracé zijn twee boringen van 2,5 kilometer onder het Haringvliet. In station Geervliet worden de kabels aangesloten op twee nieuw aan te bouwen GIS-velden en in Middelharnis worden ze aangesloten op nieuw te bouwen lijnvelden. De werkzaamheden starten eind september 2013 en dienen medio december 2014 te worden opgeleverd.

De werkzaamheden maken onderdeel uit van een investeringsprogramma voor het elektriciteitsnet op Goeree-Overflakkee dat regionale netbeheerder Stedin in 2007 gestart is. Zo zijn er de afgelopen jaren diverse vernieuwingen gerealiseerd, zoals het verzwaren van middenspanningskabels, het ontkoppelen van lokale netten en het verhogen van de capaciteit van de bestaande hoogspanningslijn van Klaaswaal naar Goeree-Overflakkee. Met een verdrievoudiging van de capaciteit tussen Klaaswaal en Middelharnis en het nieuw te bouwen tracé tussen Geervliet en Middelharnis is er altijd voldoende ruimte om energie af te nemen én terug te leveren.