Nu op de radio: Archipel bij nacht

Nieuwe organisatie van de verloskunde bij CuraMare

Vanaf mei 2012 is de organisatie van de verloskundige zorg in Het Van Weel Bethesda Ziekenhuis (CuraMare) ingrijpend gewijzigd. Vanuit het verloskundig centrum begeleidt een verloskundig team, bestaande uit 18 verloskundigen en 5 gynaecologen, alle zwangere vrouwen -ongeacht of er wel of niet sprake is van een medische indicatie-. Het is een van de eerste verloskundige centra waarin de gehele zwangerschapsbegeleiding, de bevalling en de kraamtijd door één team verzorgd wordt.

Het grote voordeel hiervan is dat de zorg, zoals het zo mooi heet, rond de patiënt wordt georganiseerd. De ‘zwangere' staat centraal. In het verloskundig centrum zijn alle verloskundige zorgactiviteiten opgenomen zoals het kinderwens spreekuur, het verloskundig zorgpad, het zogenaamde versiespreekuur bij stuitligging en echoscopisch onderzoek. Ook worden door het centrum voorlichtingsavonden georganiseerd over de bevalling en borstvoeding.

Zorg veiliger
Aanleiding om de zorg te concentreren is het rapport van de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte. Daarin is vastgesteld dat de kindersterfte rond de geboorte in Nederland aanzienlijk hoger is dan in de ons omliggende landen. Volgens de Stuurgroep komt dit vooral omdat in Nederland bevallingen ‘zonder medische indicatie' en ‘op medische indicatie' door verschillende, vaak niet samenwerkende hulpverleners begeleid worden. Door alle zorg vanuit één team te organiseren wordt de zorg veiliger.

Gynaecoloog kent alle zwangeren
In Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis ontvangt iedere zwangere cliënt dezelfde begeleiding. Van de preconceptie tot zes weken na de bevalling. In het zorgpad, dat wij hanteren, staat beschreven in welke weken de zwangere bij de verloskundige moet komen, welke onderzoeken worden uitgevoerd en op welke momenten voorlichting gegeven wordt. Bij een zwangerschap met een medische indicatie wordt het pad uitgebreid met extra onderzoek en/of controle door zowel een verloskundige en/of een gynaecoloog. De verloskundigen bespreken de gegevens van alle zwangeren tijdens de zwangerschap met een gynaecoloog. Een gynaecoloog wordt hierdoor niet meer -soms midden in de nacht- geconfronteerd met acute problemen bij een zwangere die hij niet kent.

Eén verloskundige voor de zwangere
De verloskundigen in het ziekenhuis hebben zowel de basisopleiding tot verloskundige als de klinische opleiding gevolgd. Hierdoor kunnen zij de zwangere vanaf het begin van de zwangerschap tot de bevalling begeleiden. Elke zwangere heeft steeds één toegewezen verloskundige die de gehele zorg coördineert. Met de cliënt worden de wensen en voorkeuren besproken. Ook tijdens de kraambedperiode wordt de cliënt een aantal keren door de verloskundige thuis bezocht. De frequentie van dit huisbezoek wordt afgestemd op de persoonlijke situatie. Zes weken na de bevalling wordt in een nagesprek de zorg aan de hand van het zorgplan geëvalueerd.