Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Nieuwe-Tonge 550 jaar later

Foto

Het feest Nieuwe-Tonge 550 jaar komt eraan en niemand in het dorp is dat inmiddels ontgaan. Er zijn zoveel inwoners betrokken bij de activiteiten dat het een echt dorpsfeest wordt. Maar ook niet-inwoners van  Nieuwe-Tonge zijn meer dan welkom tijdens de festiviteiten. Kledingadvies: middeleeuwse stijl! Hieronder leest u meer over het programma.

Vrijdagavond 10 juni 2011
De viering opent met een programma in de dorpskerk en Ons Dorpshuis op vrijdagavond om 19:00 uur: zang, muziek, een lezing over de geschiedenis van de kerk en later op de avond, om 20:30 uur, de opening van de expositie in het dorpshuis.

Ons Dorpshuis is het zenuwcentrum van alle activiteiten en zal in geval van nood ook de uitvalsbasis zijn als het weer de organisatie dwingt om naar andere (binnen)locaties uit te zien.

Zaterdagochtend 11 juni 2011
's Ochtends is er van alles 'op het dorp'. Het begint al met de onthulling van het Gezamenlijke Kunstwerk om 9:00 uur buiten bij de dorpskerk. Daarna kan iedereen zijn route door het dorp volgen: naar de expositie, naar de schuur van de familie Verboon, naar de Molendijk waar kinderspelen zijn (o.a. een ouderwetse tolwedstrijd!), een schandpaal en een 'ouderwetse' smidse.

En natuurlijk houdt iedereen in de gaten om op tijd bij de drie scènes van Galgenmaal te zijn die elk uur (10:30, 11:30, 12:30 uur) worden gespeeld op historische locaties.

Om te weten wat er allemaal is, wordt er een speciale dorpskrant verspreid in het dorp. Daarin staat  het hele programma vermeld. Voor een programmaoverzicht kun je trouwens ook terecht op de site www.nieuwetongeinbloei.nl en daar vind je ook extra informatie over de broodbordenmaaltijd.

Broodbordenmaaltijd op zaterdagmiddag
Rond 13:00 uur zijn de activiteiten op de Molendijk afgelopen en vertrekt iedereen naar het oude voetbalveld aan de Koningin Julianastraat voor een gezellige dorpsbroodbordenmaaltijd. Aan lange tafels wordt er o.a. uiensoep, vis, brood en kippenpoten opgediend omlijst door middeleeuwse muziek door Datura. Ook de ontknoping van Galgenmaal vindt hier plaats.

Wie zich nog wil aanmelden (ook niet-Nieuwetongenaren) moet snel zijn: 4 juni 2011 is de laatste mogelijkheid. De maaltijd wordt bereid door vrijwilligers van het broodbordenmaaltijdteam.

Bij SPAR Klapmuts wordt op zaterdag 4 juni en donderdag 9 juni tussen 10:00 en 12:00 uur een NT 550-hoek ingericht in om iedereen verder te informeren over aanmelden, over de speciale NT 550 soepkom of over het hele programma.

Scholen actief
Beide basisscholen in Nieuwe-Tonge zijn ook actief bezig met NT550. Ze hebben een lesprogramma over leven in vroeger tijden, ze werken aan een bijdrage voor de expositie in het dorpshuis en ze organiseren een puzzeltocht naar de 'middeleeuwse hut'. Bovendien hebben ze vijftig schildjes met het wapen van Nieuwe-Tonge geverfd die straks langs de route worden aangebracht.

Afsluiting in Ons Dorsphuis
Niet iedereen kan overdag alle scènes van Galgenmaal bezoeken. Daarom worden om 19:00 uur in Ons Dorpshuis de vier korte scènes nog een keer achter elkaar gespeeld. En daarna kan iedereen nog even napraten over deze voor Nieuwe-Tonge historische dag, waarvan de kinderen van nu over vijftig jaar trots kunnen zeggen: "Ik heb het feest NT550 nog meegemaakt!"

Parkeren
Bewoners van de Kerkring, de Voorstraat en de Molendijk (tot aan de molen) kunnen vanaf vrijdagmiddag 14:00 uur tot zaterdagavond 18:00 uur niet voor de deur parkeren. Ze hebben daarover een brief ontvangen. Het gedeelte van de molen tot aan de provinciale weg blijft (in tegenstelling tot eerdere berichten) wel open voor verkeer.

Foto: kinderen aan het werk met de wapenschildjes van Nieuwe-Tonge.