Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Nieuwjaarsspeech Oostflakkee

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Oostflakkee op maandagavond 4 januari 2010 hield waarnemend burgemeester Heijkoop een nieuwjaarstoespraak. Ieder jaar wordt de toespraak in een andere kern gehouden. Deze keer was Ooltgensplaat aan de beurt.

De receptie werd gehouden in 't Centrum en was vrij toegankelijk voor alle burgers en relaties van de gemeente Oostflakkee. Ondanks het slechte weer was het gemeentebestuur erg tevreden met een opkomst van ongeveer 125 bezoekers. Hieronder kunt u de nieuwjaarstoespraak lezen.

Dames en heren, jongelui,

Graag wil ik u allen heel hartelijk welkom heten en een voorspoedig en gelukkig 2010 toewensen.

Allereerst even terugkijkend op de jaarwisseling, kan ik niet anders dan vaststellen dat dit alleszins redelijk is verlopen.
- geen ongelukken en vechtpartijen
- geen vuurgevaarlijke situaties
- geen excessen vanuit dronkenschap etc.
- en weer minder vernielingen en schade, maar wel vuurwerk gezellige feesten en vreugdevuren voornamelijk op de daarvoor bestemde plaatsen.

Los van wat kleine incidenten is alles prima verlopen, waarbij in geval van vernieling van een bushokje, direct aanhouding en opsluiting volgde. Het totaalbeeld voldoet aan datgene waarbij de voorbereidingen op is gehoopt. De strak georganiseerde samenwerking tussen politie, brandweer, gemeente, beveiliging en de grote betrokkenheid van de organisatoren van de feesten, werpt zijn vruchten af. Maar ook de meewerkende houding van ondernemers (zoals De Golf) en de omliggende bewoners is zondermeer positief te noemen.

Daarom, heel heel veel dank aan alle betrokkenen ! (applaus graag)

Dames en heren,
 
In eerdere toespraken heb ik de aandacht gevraagd voor het tegengaan van de sluipende achteruitgang van onze dorpskernen. In de toen ontwikkelde en vastgestelde toekomstvisie voor Oostflakkee, is onderkend de noodzaak van nieuwe dynamiek. Ook in de eilandelijke visieontwikkeling heeft dit zijn plaats gekregen.

Maar visies en nota's op zich lossen niets op, er zal ook daadwerkelijk gerealiseerd moeten worden. En zeker in een periode van herindelingsdiscussies en het van stal halen van allerlei varianten moeten we oppassen dat we op den duur niet alleen maar abstract bezig zijn.

Vandaar dat ik heel blij ben dat er het afgelopen jaar ook heel veel zaken echt in gang zijn gezet. Ik noem een willekeurig aantal punten. Grotere en kleinere zaken.
- Allereerst is het oude raadhuis weer in gebruik genomen. Er wordt gewoond, er worden activiteiten georganiseerd en de oude raadzaal kan weer worden gebruikt voor publieke doeleinden. Verder worden waarschijnlijk subsidies gerealiseerd om achterstallig onderhoud uit te voeren.
- Een andere doorbraak waar op korte termijn besluitvorming over zal plaatsvinden betreft het zogenaamde centrumplan Ooltgensplaat met ondermeer een nieuwe school, een nieuw verenigingsgebouw en ook andere voorzieningen.
- Kleinere projecten zoals verlichting van de Voorstraat, maar ook hoogstwaarschijnlijk een omvangrijke provinciale subsidie voor het opknappen van het bedrijfsterrein, waarbij ook parkeerproblemen worden betrokken. Maar ook de aanpak van verpauperde panden als Molendijk Oude-Tonge (Damen) en de oude bakkerij Ooltgensplaat zijn opgepakt en de vernieuwde panden staan bij makelaars in de verkoop. Voor het oude café Veerman in Oude-Tonge zijn verregaande plannen voor sloop en nieuwbouw.
- Verder zijn de plannen voor een WOZOCO aan de Melkweg in Oude-Tonge in een vergevorderd stadium. Omwonenden hebben al kennis kunnen nemen van de plannen, zowel op papier, als op tekening. De avond hierover is drukbezocht.

Wat opvalt bij al deze trajecten is de grote betrokkenheid van maatschappelijke organisaties, zoals Boog en maar ook de gezamenlijke ondernemers en de woningcoörperaties. We zijn als gemeente heel bij met deze goede samenwerking, waarbij de projectgerichte aanpak met een duidelijke regie en aanspreekpunt z'n vruchten afwerpt. Er zijn best pittige discussies, maar het gaat dan ook over grote belangen en bedragen.

Ook in de andere dorpen is veel gerealiseerd en in gang gezet. Zo is in Den Bommel het Kaaiplein afgerond en vormt een heel aantrekkelijk aanblik. De bodemverontreiniging is opgelost. Beide in nauw overleg met de betrokken inwoners. Bedrijfsterrein Bosland bevindt zich in de afrondende fase. (ook hier is een flink subsidiebedrag verkregen) En tenslotte wordt de Bommelstee ingrijpend gerenoveerd tot een multifunctioneel gebouw wat weer aan alle eisen voldoet. Ook hier in overleg en overeenstemming met alle betrokkenen.

In Oude Tonge is er een doorbraak bereikt ten aanzien van de Handelskade, en worden de nieuwe Aldi, een flink aantal woningen en een parkeerdek in hoog tempo gerealiseerd. Aan de Handelskade wordt omstreeks mei gestart met de bouw van appartementcomplexen. Als raad en college zijn we blij dat we voor deze projecten de subsidie toekenning van ¾ miljoen in het kader van de tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten. Ook het Kaaiplein en het bijbehorende verkeersciruclatieplan worden dit jaar opgestart.

Wat Achthuizen betreft is er na een jarenlange veto van de provincie een doorbraak gekomen voor wat betreft de bouw van 38 woningen en een klein woonzorgcomplex. Jarenlang is er voor zowel starters als ouderen niet gebouwd, met alle gevolgen van dien.

Dames en heren, ik ben ervan overtuigd dat de goede relaties met de provincie ertoe hebben bijgedragen dat extra subsidie maar ook beleidsruimte ten aanzien van woningbouw is ontstaan. Het voortdurend onder de aandacht brengen van de problematiek in onze dorpen is niet zonder resultaat gebleven. Verschillende Statenfracties hebben het eiland, en onze dorpen in het bijzonder, bezocht. Maar ook bij het belangrijke punt van onze toekomstvisie namelijk versterking van toerisme en recreatie, gerelateerd aan brede discussie over de Zuidwestelijke Delta, zijn we er in geslaagd de vaste kamercommissie van verkeer en waterstaat maar ook staten van Brabant en Zeeland in onze gemeente op bezoek te krijgen.
Steeds was de boodschap : zoutwater ter bestrijding van de blauwalg, maar altijd gecombineerd met behoud van voldoende zoetwater voor de agrarische sector. Geld voor onderzoek en een snelle start van projecten is hierbij onontbeerlijk. Bij het aanvaarden van de nieuwe deltawet en de daaraan verbonden projecten heb ik goede hoop dat we hieraan met voorrang kunnen meedoen.

Een andere kwestie waarvan de uikomst nog ongewis is betreft de mogelijke aanwijzing van een glastuinbouwlocatie door de provincie. Aanvankelijk werd er gesproken (en ook ingezet) op een grootschalige locatie van 700 a 800 ha. De raad heeft aangegeven bij de behandeling van de toekomstvisie zo'n grootschalige lokatie niet te zien zitten. Op dit moment is dit teruggebracht tot een locatie van z'n 200 a 250 ha. Medio april wordt de uitkomst van de studies verwerkt. Het grote spanningsveld van enerzijds de economische en financiële kansen die glas biedt versus de effecten op het landschap, de infrastructuur e.d. zijn nog niet opgelost, maar worden door het college wel ingebracht als zijnde kwesties die zwaar wegen bij raad en bevolking. Ook de vraag die er leeft in de gemeenteraad, maar ook elders - of er nog wel behoefte is aan een nieuw glastuinbouwgebied wordt onderzocht in opdracht van het ministerie van LNV. Na het beschikbaar komen van deze uitkomsten zullen raad en college een definitief standpunt bepalen, waarbij ook eilandelijke standpunten worden meegewogen.

Dames en Heren,

Nog wat andere zaken. Allereerst de financiële crisis die is uitgelopen op een economische crisis. De effecten voor zowel ondernemers maar ook naar verwachting voor werknemers zullen ook ons eiland treffen. Verder zullen de aangekondigde bezuinigingen van het kabinet leiden tot een lagere uitkering uit het gemeentefonds voor de gemeente. Percentages van tot 20 % worden genoemd.

Als je hier ook nog bij betrekt dat we als eiland bij de z.g. krimpgebieden worden gerekend wat concreet betekent daling van het inwoners aantal (dus ook minder inkomsten) dan ziet dat er niet rooskleurig uit. Verder was de begroting 2010 al moeilijk sluitend te krijgen terwijl de daarop volgende jaren zelfs een begrotingstekort laten zien.

Vermindering van activiteiten en personeel kan hieruit volgen. Voorwaar een somber beeld. Het is daarom van levensbelang dat er activiteiten worden gestart die leiden tot vergroting van het opbrengend vermogen van de gemeente. Die mogelijkheden zijn er zeker. Men kan hier goed ondernemen, er zijn recreatie-mogelijkheden en het is plezierig wonen op het eiland en dat allemaal 20 - 25 min vanaf de Rotterdamse regio.

Maar weet men dit ook?
Ik kom steeds meer tot de conclusie dat we als eiland te weinig aan de weg timmeren en onbekend maakt onbemind. De Rotterdamse regio promoot zich zelf stevig. Schouwen Duivenland en de Hoekse Waard zijn hier intensief mee bezig en de Drechtsteden hebben een pact gesloten met West Brabant om ook tot gezamenlijke ontwikkeling en promotie te komen. Natuurlijk, we komen voor op lijstjes van de KvK en de VVV, maar wie promoot ons eiland nu echt? Dames en heren, niemand!

Toen ik dit in ISGO verband aan de orde stelde zijn we tot de conclusie gekomen dat we dit zelf zullen moeten doen. De voorbereidingen worden inmiddels getroffen. Op alle bedrijvencontactdagen, vakantiebeurzen, e.d. zal de boodschap van het is goed ondernemen, wonen en recreëren op het eiland duidelijk vertolkt gaan worden. De eerste reacties uit het bedrijfsleven zijn positief en min wil graag meedoen in zo'n gezamenlijk professionele aanpak.

Dames en heren,
Ons welbevinden wordt medebepaald of we prettig kunnen wonen in ons dorp of kern. Het voorzieningenniveau, het verenigings en kerkelijk leven alsmede sportvoorzieningen zijn hierbij van groot belang. De vele vrijwilligers die dit realiseren verdienen blijvend ons aller waardering. De omstandigheden per dorp en kern kunnen heel verschillend zijn, Dit geldt ook voor de culturele en godsdienstige eigenheid van een dorp. Met het oog op de nieuwe gemeente die - als alles volgens plan verloopt - 1 januari 2013 een feit zal zijn is het nu al van belang na te denken over de positie van de 14 dorpen en een aantal buurtschappen in de nieuwe gemeente.

Ik ben er een groot voorstander om de eigenheid van de dorpen te versterken. Een dorpsraad of wijkcomité kan hierbij van belang zijn. Ook zijn er elders goede ervaringen met het toekennen van een budget van de eigen activiteiten. Anticiperend hierop hebben raad en college ermee ingestemd om bijvoorbeeld de dodenherdenking - als men dat wenst - per kern te doen plaats vinden. Zo zal er in Achthuizen een paralelle herdenking plaatsvinden waar ook een delegatie van het gemeentebestuur bij aanwezig zal zijn.

Ik ga afsluiten met de wens dat de vele voornemens die erbij u en bij ons als gemeente leven ook zullen worden gerealiseerd. We zullen elkaar hierbij nodig hebben. Laten we daarom zo goed mogelijk samenwerken. We willen een dienstbare overheid zijn voor al onze burgers en voor de zwaksten in het bijzonder. Tenslotte gezondheid, sterkte en veel heil en zegen toegewenst voor u en de uwen.