Nu op de radio: De late avond

Noodzaak overname Kinderboerderij Oude-Tonge

Foto

In april 2017 is het 10 jaar geleden dat het echtpaar John en Sonja Kats en hun dochter Sylvia van der Veer het bestuur en beheer van de Stichting Kinderboerderij Oude-Tonge op zich namen. Samen wilden ze de vervallen kinderboerderij nieuw leven inblazen en na twee jaar intensief verbouwen was het hun gelukt.

Een mooie plek waar jong en oud kon genieten van de dieren en de buitenlucht. Ook is er al een aantal jaren een leuk en educatief lesprogramma voor de onderbouw van basisscholen.

Al die jaren hebben John en Sonja met veel plezier voor de dieren gezorgd. Elke dag van het jaar, zonder vakantie of vrije dagen. Maar lichamelijke problemen eisen hun tol en ze zien met lede ogen toe dat de werkzaamheden met de dag zwaarder worden en moeizamer gaan. De geest wil nog wel, maar het lijf kan niet meer. Het wordt tijd om het stokje over te dragen aan een nieuw, enthousiast team.

Ondanks de hevige pijn in been en rug, komt John nog elke dag met veel plezier zijn bed uit om naar de kinderboerderij te gaan. Hij merkt echter dat hij het werk niet meer zo goed kan doen als hij zou willen. Alles gaat zwaar en moeizaam. Ook Sonja kan wegens COPC niet veel meer, maar doet wat ze kan. Met pijn in het hart hebben John, Sonja en dochter Sylvia besloten dat het beter is om een nieuw team te zoeken dat het bestuur en beheer van de kinderboerderij wil overnemen. Als er binnen nu en een aantal maanden niemand bereid is om deze uitdaging aan te gaan, dan zal de Stichting Kinderboerderij Oude-Tonge worden opgeheven. Dat zou echter heel spijtig zijn.

Het nieuwe team moet bestaan uit één of twee beheerder(s) en een groep mensen die zich bezig houden met de bestuurlijke taken. De beheerder moet ervaring hebben met boerderijdieren, maar ook klushandig zijn. Hij verzorgt dagelijks de dieren, heeft inzicht en kan vooruit denken en plannen. Ook onderhoudt hij het terrein en de verblijven. De taak van het bestuur is zoals bij elk bestuur: contacten onderhouden, administratie en financiën op orde houden. Maar zeker ook het regelen en organiseren van diverse activiteiten en evenementen, zoals het lesprogramma voor basisscholen, een Kerstmarkt en een collecte voor de NSGK. Indien het mogelijk is, zouden John en Sonja zich graag op vrijwillige basis willen blijven inzetten voor de kinderboerderij.

John en Sonja doen hun uiterste best om het nog enige tijd vol te houden. Maar als John zodanig ziek wordt of niet meer op zijn benen kan staan, dan zijn ze genoodzaakt om meteen te stoppen en de dieren te verkopen. Het huidige bestuur hoopt dat er mensen zijn in Oude-Tonge of omgeving die zich geroepen voelen om deze uitdaging aan te gaan en ervoor willen zorgen dat iedereen nog vele jaren kan genieten op de kinderboerderij. Indien u vindt dat de kinderboerderij moet blijven bestaan en daar echt iets aan wil en kan doen, dan kunt u contact opnemen met John Kats, 06-33149815.