Nu op de radio: De late avond

Officiële start lesproject veilig landbouwverkeer

logo_goeree-overflakkeeVrijdag 27 september 2013 startte in Ouddorp de bewustwordingscampagne 'Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer in Zuid-Holland'. Ingrid de Bondt (gedeputeerde bij de provincie Zuid Holland), Arjo Klok (bestuurder CUMELA Nederland Zuid Holland) en wethouder Marnix Trouwborst (ambassadeur verkeersveiligheid) gingen terug naar de schoolbanken en gaven samen met kinderen uit groep 7 en 8 van diverse basisscholen het startschot.

De bewustwordingscampagne maakt deel uit van de verkeersveiligheidsdag voor leerlingen van de basisscholen uit Ouddorp en omgeving. Naast aandacht voor veilig omgaan met landbouwverkeer waren er op deze dag enkele andere activiteiten, zoals fietsvaardigheid en alcohol & drugs in het verkeer. Er namen ruim 300 leerlingen deel aan de manifestatie.

Fietsers en vooral kinderen die zelfstandig op weg zijn naar school, vrienden of sportclub zijn extra kwetsbaar in het verkeer. Jaarlijks vallen bij ongevallen met landbouwverkeer in Nederland zo'n 16 doden en 100 ernstig gewonden. Dat is voor de betrokken partijen de reden om de aandacht te vestigen op de combinatie landbouwverkeer en schoolgaande jeugd in een pakkend lesprogramma. De meeste ongevallen vinden plaats tussen april en oktober.

Interactief programma
Bij het speciale lesprogramma volgens VOMOL krijgen 11- en 12-jarigen in een dagdeel praktische kennis en informatie over verkeerssituaties en de grote opvallende landbouwvoertuigen van de medewerkers van loon- en grondverzetbedrijven zélf. Zo neemt het verkeersinzicht bij alle betrokkenen toe, zowel bij de kinderen als bij de loonwerkers en wordt veilig gedrag in het verkeer gestimuleerd. Het lesprogramma VOMOL is ontwikkeld door Emiel Burgers, docent AOC Doetinchem, in nauwe samenwerking met het ROV Gelderland. Tijdens het lesprogramma worden ook leerlingen van het AOC ingezet.

Het VOMOL-project is een initiatief van de volgende organisaties:

  • CUMELA Nederland, brancheorganisatie voor gespecialiseerde bedrijven in groen, grond en infra
  • Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid Holland (ROV-ZH)
  • Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee
  • Wellant-college Dordrecht, MBO voor werken in het groen

Het is de bedoeling dat in 2013 en 2014 tientallen van deze projecten door het hele land gehouden zullen worden.