Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Onderzoek naar milieueffecten Windpark Krammer

In 4e kwartaal van 2011 start de milieueffectrapportage (m.e.r)-procedure voor het Windpark Krammer. De betrokken overheden hebben hiermee ingestemd tijdens een onlangs gehouden bestuurlijk overleg.

Het eerste onderdeel van de m.e.r.-procedure, de concept notitie Reikwijdte en Detailniveau, zal binnenkort ter inzage worden gelegd. Hierin staat beschreven welke onderzoeken plaats zullen vinden om de effecten van het windpark op het milieu in beeld te brengen.

Het initiatief voor een windpark op en rondom de Krammersluizen komt van Vereniging Zeeuwind en Coöperatie Deltawind. Het plan voorziet in een windpark van 20 tot 40 turbines en zal voor ongeveer 70.000 huishoudens groene stroom produceren, dat is bijvoorbeeld ruim 40% van alle Zeeuwse huishoudens.

Inloopavond voor belangstellenden
Voordat de notitie 'Reikwijdte en Detailniveau' ter inzage komt, publiceren de gemeente Schouwen-Duiveland en de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie & Infrastructuur en Milieu hierover begin oktober een kennisgeving in de Staatscourant. Dit bericht wordt in dezelfde week ook in de lokale huis-aan-huis-bladen geplaatst. In deze kennisgeving wordt de procedure beschreven en een inloopavond voor belangstellenden aangekondigd.

Er zijn -naast de lokale overheden en Rijkswaterstaat- ook twee ministeries betrokken bij het initiatief, omdat Windpark Krammer onder de Rijkscoördinatieregeling valt. Dit is een regeling die als doel heeft de (vaak langdurige) besluitvormingsprocessen op elkaar af te stemmen.

Vereniging Zeeuwind en Coöperatie Deltawind hebben als doel het produceren van duurzame energie uit o.a. wind. Ze vertegenwoordigen zo'n 3000 leden in Zeeland en op Goeree-Overflakkee en realiseren al ruim 20 jaar windparken in de Zuidwestelijke Delta.