Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Ontruimingsoefening voor bewoners Sjaloom Zorg

Foto

Voorbijgangers keken dinsdagavond 5 juni 2012 wel wat vreemd op toen zij Sjaloom Zorg Westplaat, beter bekend als A-hoed, passeerden. Omstreeks 19:30 uur ging het brandalarm af in het gebouw op de hoek van de Joost vd Vondellaan/Langeweg. Tijdens een onaangekondigde ontruimingsoefening kwamen er dikke rookwolken uit de parkeergarage onder het gebouw, stonden de bewoners van Sjaloom Zorg buiten op de stoep, was er een in scène gezet ongeluk met een personenwagen en stonden er maar liefst vier brandweerwagens voor de deur. 

Menig omstander vroeg zich af of er écht brand was, zo realistisch werd de oefening uitgevoerd door de BHV- medewerkers (Bedrijfs Hulp Verleners) van Sjaloom Zorg en de brandweerkorpsen van Middelharnis, Sommelsdijk, Nieuwe-Tonge en Stad aan 't Haringvliet.

In de parkeergarage van het gebouw was een grote brand in scène gezet. De BHV-ers van Sjaloom Zorg hadden als taak 24 bewoners snel maar zonder paniek naar buiten te brengen. Buiten werd gecontroleerd of iedereen present was, zodat bij het arriveren van de brandweer kon worden doorgegeven dat er niemand meer in het gebouw was achtergebleven. De vier blusploegen bedwongen met gezamenlijk materieel de brand en bevrijden het slachtoffer uit de personenauto die van schrik door het zien van de brand achterop een vrachtwagen was gereden. De vrachtwagen stond gevaarlijke stoffen te lossen bij de apotheek. Vanwege het besmettingsgevaar van het product werd ook het CBRN Peloton met drie voertuigen opgeroepen om personen en de omgeving te ontsmetten. Nadat het sein 'Incident meester' was gegeven konden de bewoners weer terug naar huis.

De ontruiming en brandbestrijding is prima verlopen en werd tijdens de evaluatie als leuk en zeer leerzaam ervaren. De bedoeling was ook om vooral verschillende leermomenten te ervaren. Enkele bewoners maakten na afloop van de oefening van de gelegenheid gebruik om zich met de stoere brandweerhelden te laten fotograferen, het gebeurt tenslotte niet elke dag dat er 50 brandweermannen in je woonkamer staan. De organisatie van het hele spektakel was, op verzoek van locatiemanager Marieke de Hoop van Sjaloom Zorg, in handen van Jaap Nagtegaal van VCM Totaal uit Middelharnis en Hans Vroegindeweij van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. Alle partijen kunnen terugkijken op een geslaagde oefening en leerzame avond.