Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Ontwerp oversteekplaats Weespad positief ontvangen

Op donderdag 15 mei 2008 presenteerde wethouder Gert-Jan van der Valk het ontwerp voor de voetgangersoversteekplaats aan het Weespad in Ooltgensplaat tijdens een inspraakavond in verenigingsgebouw 't Centrum. Een aantal aanwezigen was op de uitnodiging van de gemeente ingegaan om mee te praten over het ontwerp.

Inspraakavond
Wethouder Van der Valk legt uit dat de medezeggenschapraad van basisschool 'De Hoeksteen' de noodklok heeft geluid bij de gemeente Oostflakkee. Veel leerlingen van de school moeten het Weespad oversteken. Helaas leidt dit dagelijks tot onveilige situaties. Want hoewel de maximumsnelheid in de gehele kern 30 kilometer per uur bedraagt, blijkt de snelheid aan het Weespad vaak hoger te liggen. Om de oversteek voor de leerlingen veiliger te maken heeft de gemeente een ontwerp gemaakt voor de aanleg van een voetgangersoversteekplaats tussen de Julianastraat en de Stoofstraat. In het plan is opgenomen dat, volgens de meest recente voorschriften, er een wegversmalling komt met daartussen een oversteekplaats.

Parkeerplaatsen
In de huidige situatie parkeren omwonenden de auto's aan één kant van de straat. Het Weespad is op dat gedeelte namelijk te smal om aan beide kanten van de straat te parkeren. Vanzelfsprekend neemt de oversteekplaats een aanzienlijk gedeelte van de straat in beslag. Om het aantal parkeerplaatsen te compenseren wordt het trottoir iets versmald. Hierdoor kan rondom de oversteekplaats aan twee kanten van de straat worden geparkeerd. Dit levert zelfs een extra parkeerplaats op.

De aanwezigen reageerden dan ook positief. Niet zozeer vanwege de parkeerplaatsen, maar voornamelijk vanwege de veilige oversteekplaats. Ook de verwachting dat de snelheid met deze maatregel omlaag zal gaan, resulteerde in instemmende geluiden. Met de aanwezigen is afgesproken dat het schoolbestuur, indien de oversteekplaats is gerealiseerd, de leerlingen zal instrueren over de juiste route en het veilige gebruik van de oversteekplaats. Het ontwerp wordt dan ook binnenkort aan het college van burgemeester en wethouders voorgelegd. Wanneer zij positief besluiten over het ontwerp, moet het mogelijk zijn om de leerlingen aan het begin van het nieuwe schooljaar veiliger naar school te laten gaan.