Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Oostflakkee aan de slag met uitstraling

Het college is in de afgelopen jaren actief aan de slag gegaan met het verbeteren van de uitstraling van de gemeente. Burgemeester en wethouders willen dit nu nog concreter vorm gaan geven door in gesprek te gaan met de inwoners en ondernemers.

De door de gemeenteraad aangenomen Toekomstvisie 2030 heeft als ondertitel: Groen, Groei en Kwaliteit. Twee van deze thema's komen samen in een onderwerp dat op dit moment zeer actueel is voor het college. Het 'groen' dat verwijst naar de invulling van het grondgebied en 'kwaliteit' dat verwijst naar de gewenste uitstraling hiervan. Het college heeft dan ook stappen gezet om ervoor te zorgen dat de kernen, de bedrijventerreinen en het buitengebied van Oostflakkee een aantrekkelijker uiterlijk krijgen, samen met de inwoners en ondernemers.

Wensen
De gemeente ziet graag dat iedereen moeite doet om de eigendommen bij te houden. Iets simpels als een nette voortuin en een goed onderhouden huis zijn de visitekaartjes van de gemeente. Het zorgt ervoor dat een dorp er verzorgd uitziet. Wethouder Heintjes: "Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken." Gelukkig houden de meeste mensen het goed bij en is het voor hen vanzelfsprekend dat je goed zorgt voor je bezit.

Er zijn in de gemeente echter diverse panden en percelen die niet bijdragen aan de door de gemeente gewenste uitstraling. Te denken valt dan aan onder meer aan vervallen panden, illegale bouwwerken, verlaten terreinen met ongebruikte materialen. Over het algemeen gaat het om objecten waar door eigenaren in de laatste jaren geen aandacht aan is geschonken. Om te bepalen welke objecten de aandacht van de gemeente verdienen, wordt gekeken naar onder meer veiligheid, volksgezondheid en kwaliteit.

Het gesprek aangaan
Graag zou de gemeente in gesprek komen met de eigenaren om hier verandering in te brengen. Op dit moment worden deze eigenaren benaderd met het verzoek hun medewerking te verlenen aan de verbetering van de representativiteit. De nadruk ligt in eerste instantie op vrijwillige samenwerking en niet op handhaving. De gemeente zoekt namelijk graag samen naar een goede oplossing. Wanneer het niet mogelijk blijkt om er op een nette manier uit te komen, dan rest het college niet anders dan overgaan tot handhaving om op die manier tot een goed resultaat te komen. Wethouder Heijntjes merkt tot slot op: "Samen moet het mogelijk zijn om de verpaupering tegen te gaan en de gemeente leefbaar te houden."