Nu op de radio: Muzikale Hartewensen

Oostflakkee eerste in regio met concrete plannen Wabo

Op dinsdag 6 mei 2008 werd in de raadzaal van Oostflakkee een informatieavond gehouden over de Wabo. Tijdens deze avond werden de raadsleden geïnformeerd over de betekenis van de nieuwe wet voor Oostflakkee. Maatwerk en lastenverlichting waren veelgehoorde kreten.

De Wabo wordt, als de besluitvorming op Rijksniveau volgens plan verloopt, op 1 januari 2009 ingevoerd.  De gemeenteraad gaf aan aangenaam verrast te zijn door de ambtelijke voortvarendheid en sprak de hoop op regionale aansluiting uit.

Wabo staat voor Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en regelt de zogenaamde 'omgevingsvergunning'.  Het plan ligt op dit moment bij de Eerste Kamer ter besluitvorming. De wet moet op het gebied van bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu leiden tot een vermindering van de administratieve lasten voor bedrijven en burgers. Een andere doelstelling is het verbeteren van de dienstverlening door de overheid in de vorm van vraaggericht werken. Ook de procedures van de aanvraag worden met de omgevingsvergunning in veel gevallen verkort.

Lastenvermindering
De gemeente Oostflakkee wil de klant voortaan meer begeleiden in de procedure. Dat begint vaak al voordat de aanvraag is ingediend. Zo kan men in gesprek gaan met een medewerker over de plannen. Samen bekijken ze of deze haalbaar lijken en op welke zaken gelet moet worden. Dit voorkomt vervolgens lange procedures van vele contacten met de gemeente en verzoeken tot aanvullen van gegevens. De klant krijgt bovendien een vaste medewerker toegewezen waarmee vervolgens de hele procedure contact mee is.

Procedures
Dit alles moet er toe leiden dat de procedures worden verkort. Vast staat al dat reguliere aanvragen van enkelvoudige vergunningen binnen acht weken moeten worden afgehandeld. Dit kan in bijzondere gevallen worden uitgesteld met nog eens zes weken. Heeft de klant dan nog geen antwoord van de gemeente, dan is de vergunning verleend. Geen bericht is goed bericht dus.

In uitgebreide procedures gaan er maximaal 26 weken, met een mogelijke verdaging van zes weken overheen. Dit lijkt misschien lang, maar op dit moment duren sommige van deze procedures een jaar of langer. Deze nieuwe manier van werken vereist wel een goede samenwerking tussen gemeente en externe partijen als het Waterschap, de Veiligheidsregio en het ISGO. Met deze en andere partners is al meerdere malen overleg geweest en ook zij werken er hard aan om de datum van 1 januari 2009 te halen.

Digitaal
Een van de manieren om de dienstverlening te verbeteren is het digitaliseren van de procedures. Dit betekent dat een burger of bedrijf de aanvraag digitaal kan indienen. Daarna kan de aanvraag via internet worden 'gevolgd' en kan dus bekeken worden in welk stadium de aanvraag zich bevindt.

Zoals aangegeven is de invoering van de Wabo nog niet zeker. De gemeente Oostflakkee gaat in ieder geval in oktober van 2008 proefdraaien op de nieuwe manier. Mocht in de loop van dit jaar blijken dat de invoering van de wet wordt uitgesteld, dan betekent dat niet dat de invoering in Oostflakkee in gevaar komt. Ook zonder de officiële invoering van de Wabo gaat men in Oostflakkee proefdraaien en bij succes per 1 januari 2009 volledig op de Wabo-manier aan de slag.

Op dit moment kunnen burgers en bedrijven bepaalde aanvragen al digitaal indienen volgens de zogenaamde BRIKS-module. Aanvraagformulieren voor een lichte en reguliere bouwvergunning, een aanlegvergunning en sloopvergunning zijn een aantal van de nu al beschikbare digitale formulieren.

De aanwezige raadsleden stelden een aantal vragen, onder meer over de betekenis van de Wabo voor de burger en welke rol de gemeenteraad in dit alles inneemt. De vragen werden naar tevredenheid beantwoord en de aanwezigen concludeerden vervolgens bij monde van voorzitter en waarnemend burgemeester Heijkoop de invoering positief in te zien.

Binnenkort kunt u op de website van de gemeente meer lezen over de Wabo. Op www.oostflakkee.nl vindt u dan onder meer de presentatie zoals deze aan de gemeenteraad is gegeven.