Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Oostflakkee gedenkt vrijheid en hen die hun leven gaven

Foto

Maandagavond 4 mei 2009 herdachten de inwoners van Oostflakkee de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, latere oorlogsmissies en vredemissies. Traditiegetrouw legden het college, de oranjevereniging en vele anderen bloemen bij het monument aan de Kerksingel in Ooltgensplaat.

Het verzamelpunt voor de stille tocht naar het monument was ook dit jaar verenigingsgebouw 't Centrum. Onder politiebegeleiding vertrok men in een lange stoet van de Van Weelstraat naar de Kerksingel. Het klokgelui en de begeleiding van tamboer- en trompetterkorps burgemeester Van der Harst maakte de tocht extra indrukwekkend. Ook bij het monument zelf hadden zich al vele tientallen mensen verzameld.

Na de twee minuten stilte en het blazen van de Last Post was het waarnemend burgemeester Heijkoop van de gemeente Oostflakkee die samen met zijn vrouw een krans legde bij het monument. Vervolgens legden de oranjevereniging, korps burgemeester Van der Harst, de twee basisscholen en vele anderen een bloemstuk of boeket bij het monument.

In de speech die de burgemeester vervolgens hield, sprak hij zijn waardering uit voor het feit dat men zich wederom in grote getale had verzameld om bewust stil te staan bij hen die hun leven gaven voor andermans vrijheid. "Wij mogen nooit vergeten wat met name de Amerikanen en Canadezen voor ons land hebben betekend in de jaren 40-45. Als zij zich niet hadden gemengd in het conflict in Europa, dan had een andere afloop niet ondenkbaar geweest". Hij maakte daarbij duidelijk dat het financieren van vredesmissies heden ten dage, ook in dat licht moet worden bezien.

Burgemeester Heijkoop stond ook stil bij de gebeurtenissen in Apeldoorn tijdens Koninginnedag. "De vele doden en gewonden die dit drama te weeg hebben gebracht, zullen niet snel uit onze gedachten verdwijnen. Wij leven dan ook mee met hun naasten", zo sprak hij.

Hij stond ook stil bij de grondgedachte van het nationaal comité 4 en 5 mei; 'vrijheid maak je met elkaar', met als bijzonder thema dit jaar, 'vrijheid en identiteit'. De burgemeester maakte duidelijk dat de balans hierin van het hoogste belang is. "Evenwicht luistert nauw", zo sprak hij. "Als de ene identiteit, de andere uitsluit, kan het geweldig fout gaan. De voorbeelden in de geschiedenis hiervan zijn legio. Het is aan de overheid om dit evenwicht te helpen ondersteunen en de samenhang in onze samenleving te bevorderen."

Ook Klaas Baas richtte zich tot de aanwezigen. Hij liet hen beseffen dat er zoveel moois is in de wereld om van te genieten en om God dankbaar voor te zijn. "Hij heeft de mens bewust de verantwoordelijkheid over de aarde gegeven. Het is aan ons om hiermee op een waardige wijze om te gaan."

Onder begeleiding van het tamboer- en trompetterkorps klonk vervolgens het Wilhelmus als einde van een waardige herdenking.