Nu op de radio: Archipel bij nacht

Oostflakkee laat kinderen meedoen

Op 30 juni 2008 tekende het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oostflakkee net als vele andere gemeenten het convenant 'kinderen doen mee'. Met het ondertekenen van het convenant laat de gemeente Oostflakkee blijken extra ondersteuning te willen bieden aan kinderen uit arme gezinnen. Het gaat daarbij om financiering van activiteiten op het gebied van sport, cultuur, educatie en algemene ontwikkeling.

Wethouder 't Hoen over het convenant: "Kinderen zijn voor mij de belangrijkste doelgroep om mee te starten bij armoedebestrijding. Het is een verkeerd automatisme dat kinderen uit armere gezinnen ook minder actief meedoen in onze samenleving. Dat begint bij de peuterspeelzaal, dat zie je bij de zwemles, de sportclub en continueert zich bij excursies in het voortgezet onderwijs. Wie de aansluiting mist, loopt een achterstand op die moeilijk in te halen is. Met deze regeling willen we investeren in jeugd en kansen vergroten. Ik roep dan ook ouders op om niet beschroomd te zijn en gebruik te maken van de regeling in het belang van hun kinderen".

De gemeente Oostflakkee laat het niet bij tekenen alleen, de eerste stap van het college is al gezet. De huidige regeling voor tegemoetkoming in de kosten van sociaal-culturele, sportieve en educatieve activiteiten voor kinderen tot 18 jaar is inmiddels uitgebreid. Tot vorig jaar werden alleen de kosten van het lidmaatschap van verenigingen en het abonnement op de bibliotheek vergoed. Vanaf 2008 worden ook zwemlessen, de muziekschool, de eigen bijdrage voor de peuterspeelzaal, de vrijwillige ouderbijdrage voor het basisonderwijs, schoolexcursies in het voortgezet onderwijs, sportkleding en sportschoenen vergoed. De hoogte van de maximale tegemoetkoming is uitgebreid van € 150,- naar € 250,- per kind per kalenderjaar.

In het convenant is afgesproken om de grens om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming te verhogen van 110% naar 120% van het bijstandsminimum van het huishouden waarin het kind opgroeit.

Voor inwoners van 18 jaar en ouder blijft de regeling ongewijzigd. Contributies voor lidmaatschappen van verenigingen (sportverenigingen, hobbyverenigingen, culturele verenigingen, ideële verenigingen etc.) de muziekschool en abonnementen voor de sportschool, het zwembad en de bibliotheek komen voor de tegemoetkoming in aanmerking. De maximale tegemoetkoming blijft € 150,- per kalenderjaar. Ook de grens waaronder de inwoners ervoor in aanmerking komen blijft ongewijzigd, namelijk 110% van het toepasselijke bijstandsminimum.

De aanvraag kan alleen worden gedaan in de maanden oktober, november en december van ieder kalenderjaar. In de tweede helft van augustus krijgen een groot aantal inwoners, waarvan de gemeente het vermoeden heeft dat zij voor de regeling in aanmerking komt, een aanvraagformulier thuisgezonden.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de tegemoetkoming in de kosten van sociaal-culturele, sportieve en educatieve activiteiten? Wilt u een aanvraagformulier toegezonden krijgen? Neem dan telefonisch contact op met een van de bijstandsconsulenten van het taakgebied Zorg & Samenleving van de gemeente Oostflakkee. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 0187-647100. Ook op de website, www.oostflakkee.nl, kunt u terecht voor het aanvraagformulier en andere informatie.