Nu op de radio: Archipel bij nacht

Op vakantie onder schooltijd is niet toegestaan

De zomervakantie is voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Bij het Regionaal Bureau Leerplicht komen langzamerhand de eerste verzuimmeldingen weer binnen. Een goed moment om de regels omtrent het aanvragen van verlof onder schooltijd nog eens extra onder de aandacht te brengen.

In de Leerplichtwet staat dat kinderen de school moeten bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. Een gezinsvakantie onder schooltijd is dan ook niet toegestaan.

Vakantie onder schooltijd
Voor een vakantie onder schooltijd kan alleen een uitzondering worden gemaakt als een kind tijdens de schoolvakanties niet op vakantie kan door de specifieke aard van het beroep van (één van) de ouders. Te denken valt aan beroepen als strandtenthouders, campingbazen of beroepen in de agrarische sector. Het feit dat iemand een eigen bedrijf heeft is niet leidend.

Aanvragen van vakantieverlof buiten de schoolvakantie
Aangetoond moet kunnen worden dat er geen mogelijkheid bestaat om binnen één van de schoolvakanties op vakantie te gaan. Aanvragen van vakantieverlof buiten de schoolvakantie kan doormiddel van het indienen van een aanvraagformulier bij het hoofd van de school. Hierbij moet een werkgeversverklaring, waaruit de specifieke aard van het beroep én de verlofperiode van de betrokken ouder blijkt gevoegd worden. Aangetoond moet worden dat een substantieel deel van het gezinsinkomen tijdens de vakantieperiode wordt verdiend. In dat geval mag het hoofd van de school eenmaal per schooljaar een kind vrij geven buiten de schoolvakanties. De verlofperiode mag maximaal 10 schooldagen beslaan en mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen. Het aanvraagformulier is op te vragen bij het hoofd van de school.

Ziek tijdens vakantie, wat nu?
Helaas komt het wel eens voor dat een kind of een gezinslid tijdens de vakantie ziek wordt, waardoor een kind pas later op school kan terugkomen. Het is van groot belang om dan een doktersverklaring uit het vakantieland mee te nemen, waaruit de duur, de aard en de ernst van de ziekte blijken. Op die manier worden mogelijke misverstanden met betrekking tot de reden van het verzuim voorkomen.

Proces-verbaal
Bij ongeoorloofd verzuim in verband met vakantie onder schooltijd wordt direct overgegaan tot het opmaken van een proces-verbaal.

Meer informatie
Meer informatie is te verkrijgen bij het Regionaal Bureau Leerplicht Goeree-Overflakkee via rblgo@middelharnis.nl of 0187-488055.