Nu op de radio: Archipel bij nacht

Open dag Van Weel-Bethesda Ziekenhuis uitgesteld

De open dag van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland is tot nader order uitgesteld. De open dag zou op zaterdag 19 september 2009 in 65 Nederlandse ziekenhuizen plaatsvinden en in Dirksland een bijzonder karakter dragen omdat het ziekenhuis dit jaar 75 jaar bestaat.

Vanwege de toenemende kans op een grieppandemie rond die periode heeft de Nederlandse vereniging van ziekenhuizen geadviseerd het evenement te verplaatsen. Gezien de verantwoordelijkheid die het ziekenhuis heeft voor de gezondheid van de patiënten, medewerkers en bezoekers sluiten zij zich hierbij aan.

De pandemie
Op dit moment is niet zeker of en wanneer de grieppandemie in Nederland uitbreekt. Deskundigen achten het waarschijnlijk dat dit kort na de zomer het geval zal zijn. In verband met besmettingsgevaar is het dan niet verstandig om veel mensen bij elkaar te brengen. Daarnaast treft een pandemie ongetwijfeld ook medewerkers van het ziekenhuis. De werkdruk op de medewerkers die niet ziek zijn wordt hierdoor verhoogd. Ook in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis wordt een aantal scenario's uitgewerkt over de vraag hoe te handelen indien door de pandemie het patiëntenaanbod tijdelijk sterk toeneemt, terwijl veel medewerkers zelf ziek zijn. Daarom richten de medewerkers hun aandacht volledig op de voorbereidingen van de pandemie in plaats van op de open dag in september.

De open dag
De landelijke open dag werd georganiseerd in het kader van de imagocampagne 'Het Ziekenhuis Zorgt'. Net als veel andere ziekenhuizen zou ook Dirksland haar deuren open stellen voor jong en oud. Een gevarieerd programma zou bezoekers een kijkje geven achter de schermen van alle dagelijkse werkzaamheden in het ziekenhuis. In verband met het 75-jarig jubileum was de bedoeling er een groot festijn van te maken, waarbij vele duizenden gasten werden verwacht.

Uitstel, geen afstel 
Ziekenhuis Dirksland spreekt van uitstel, niet van afstel. Direct na de pandemie zal een nieuwe datum voor een open dag vastgesteld worden. Via de website www.vanweelbethesda.nl worden belangstellenden op de hoogte gehouden van de nieuwe datum.