Opening Maand van de Geschiedenis en expositie 'Eiland van Dromen'

Foto behorende bij Opening Maand van de Geschiedenis en expositie
Foto behorende bij Opening Maand van de Geschiedenis en expositie
Foto behorende bij Opening Maand van de Geschiedenis en expositie

Op zaterdag 3 oktober 2015 kwamen verschillende afgevaardigden van cultureel Goeree-Overflakkee samen ter ere van twee belangrijke openingen, namelijk de Maand van de Geschiedenis en de gloednieuwe expositie in het Streekmuseum te Sommelsdijk die daaruit voort is gekomen. Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar 'Tussen droom en daad'.

De feestelijke dag ging van start met een ontbijt in gebouw 'De Doele' waarbij onder andere vertegenwoordigers van de provincie Zuid-Holland, de gemeente Goeree-Overflakkee, het Streekmuseum, de Bibliotheek en Historische Vereniging De Motte aanwezig waren. Vervolgens verplaatste het gezelschap zich naar het Streekmuseum waar de expositie 'Eiland van Dromen' op wel vijf verschillende manieren werd geopend. Het unieke hieraan is dat alle aanwezigen de mogelijkheid kregen om te participeren. Zo bestond één van de openingen uit het naschilderen van het 'Laantje van Middelharnis', maar dan met graffitispuitbussen. De contouren hiervoor waren gemaakt door schilder Jaap van der Slik. Na het doorknippen van het lint voor de ingang van het museum, kregen de genodigden als eerste de kans om de expositie te bekijken.

De tentoonstelling 'Eiland van Dromen' centreert zich rond de beroemdheden die Goeree-Overflakkee heeft voortgebracht. Marinus van Dam, voorzitter van het Streekmuseum, noemde hen al treffend BF'ers, oftewel Bekende Flakkeeënaren. Dit zijn stuk voor stuk mensen die hun droom volgden en zo tot grote daden kwamen. Verspreidt door het Streekmuseum staan allerlei objecten tentoongesteld die door de BF'ers in bruikleen zijn gegeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de wielrenfiets van Koos Moerenhout en de Gouden Strop van schrijver Tomas Ross. De tentoonstelling is nog tot 31 oktober 2015 te zien tijdens de gebruikelijke openingstijden van het Streekmuseum.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis worden er nog diverse andere evenementen op Goeree-Overflakkee georganiseerd. Deze zullen allemaal het pad tussen de droom en daad belichten (en wat hiertussen mis kan gaan). Zo is er in de Bibliotheek te Middelharnis gedurende de hele maand oktober een expositie over nooit voltooide plannen, zoals het idee om Goeree-Overflakkee direct te verbinden met de Randstad door middel van een brug over Tien Gemeten. Ook zal Hans Goedkoop - onder andere bekend van het televisieprogramma 'Andere Tijden' - spreken op de Avond van de Geschiedenis. Dit evenement vindt plaats op 14 oktober 2015 in het Rondeel te Middelharnis. Kaarten zijn te koop bij de servicebalie van de bibliotheek in Middelharnis of via de website van de Bibliotheek voor €5,00 per stuk.

Door Saskia Vogelaar