Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Oud-burgemeester blijft maatschappelijk actief

Tien jaar was ze burgemeester van Middelharnis: van januari 1999 tot april 2009. Maar al is ze inmiddels twee jaar met pensioen, Greet de Kooning-Hommes zit nog allesbehalve stil.

"De politiek volg ik goed, lokaal en landelijk, maar ik zal me er beslist niet meer mee bemoeien." In haar woning aan de rand van Goedereede houdt Radio 1 haar op de hoogte van het wereldnieuws. Maar al is ze geen burgemeester meer, De Kooning (67), is nog wel zeer betrokken bij wat er in de regio gebeurt. "Ik ben voorzitter van de Rotary Goeree-Overflakkee, bestuursvoorzitter van de RGO (de Regionale Scholengemeenschap Goeree-Overflakkee), ik heb een eigen bedrijfje, Hommes Bemiddeling- en Advies en ik zit in het comité van aanbeveling van de Wereldwinkel." Buiten de regio zit ze in de Raad van Toezicht van Parc Spelderholt in Beekbergen. In haar woonplaats Goedereede zit De Kooning in het comité van aanbeveling van stichting De Boei, een ontmoetingsplek voor mensen met kanker en hun naasten.

Met haar eigen bedrijf doet ze momenteel een project voor de provincie Zuid-Holland. "Ik ben voorzitter van de Klankbordgroep Midden Delfland." Dat betekent dat ze de voor- en tegenstanders van de snelweg door het groen tot elkaar moet zien te brengen. Een lastige klus? "je weet op een gegeven moment wel hoe je dit soort gesprekken moet leiden. Daar speelt intuïtie een grote rol bij. Als mensen gaan zeggen: dat of dat doe ik nooit, dan ben je eigenlijk te laat. Dat moet je dus voor zijn." Wat dat betreft, heeft De Kooning veel geleerd in haar periode als burgemeester, zeker in de periode nadat in 2004 het zogeheten dualisme werd ingevoerd en zij als burgemeester een veel onafhankelijker rol kreeg. "Wat ik toen probeerde en nu nog steeds, is partijen laten inzien dat ze niet zonder elkaar kunnen." Daarmee wil ze allerminst zeggen dat ze enkel een technisch gespreksleider is. "Je neemt altijd je eigen persoonlijkheid mee."

Een taak waar De Kooning met veel plezier tijd in steekt, is die van bestuursvoorzitter van de RGO in Middelharnis. "Met de onderwijsinhoudelijke kant houd ik me niet bezig, daar zijn de rector en het management voor. Waar ik wel op let, zijn de resultaten van de school: het percentage geslaagden, zijn er veel wisselingen in het docentenbestand en zo ja hoe komt dat? Waar mogelijk maakt De Kooning zich er sterk voor dat kunst en cultuur een belangrijke plek houden in het lesrooster op de RGO. "dat helpt je om het creatieve denken te ontwikkelen."Een school moet in eerste instantie een prettige omgeving bieden, maar het resultaat vind ik wel degelijk belangrijk. De wereld waarin die scholieren terecht komen, is hard. En prinsjes en prinsesjes worden we allemaal niet."

Sinds enige tijd zit de oud-burgemeester van Middelharnis ook in het comité van aanbeveling van de Wereldwinkel. Dat ze eerder dit jaar een verzoek daartoe positief beantwoordde, vindt De Kooning logisch. "Als burgemeester was ik blij dat ik de toen dakloze Wereldwinkel onderdak kon bieden aan het Spuiplein. En ik ben heel blij dat ze nu op een echt mooie locatie zitten." De Kooning prijst de samenwerking met de scholengemeenschap Prins Maurits, waarvan leerlingen werkervaring opdoen in de Wereldwinkel. Organisaties als de Soroptimisten ontdekken de Wereldwinkel als een interessant doel van hun sponsoractiviteiten, De Kooning-Hommes juicht toe als ook meer reguliere bedrijven dit doen. "De kerstpakketten van de Wereldwinkel raad ik iedereen aan, die zijn heel mooi, ze bevatten duurzame producten en de opbrengst komt ten goede aan mensen die in hun eigen land een menswaardig bestaan willen opbouwen."