Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Paddentrek weer van start

Met het stijgen van de temperaturen ontwaken ook weer de padden en kikkers uit hun winterslaap. In deze periode beginnen ze aan hun jaarlijkse trek naar het voortplantingswater: dit kan een poel zijn, maar ook een sloot of zelfs uw tuinvijver. Deze trek is niet zonder gevaren: bij het kruisen van wegen vallen veel verkeersslachtoffers.

Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee wil weggebruikers graag attenderen op deze kleine wereldreizigers: ze zijn namelijk niet moeilijk te herkennen en makkelijk te ontwijken. De paddentrek vindt voornamelijk in de avonduren plaats. Zacht weer met regen is ideaal trekweer voor de amfibieën. De kikkers en padden zijn in het koplamplicht te herkennen als kleine donkere hompjes op de weg. Stapvoets rijdend zijn ze gemakkelijk te ontwijken. Beter nog is om ze even een handje te helpen en ze in de wegberm te zetten. Let daarbij goed op de trekrichting, ze staan met hun neus de goede kant op! De paddentrek duurt meestal een aantal weken, afhankelijk van het weer. Bij temperaturen onder de 5 graden Celsius doen deze koudbloedige dieren het niet!

In Ooltgensplaat zijn er een aantal vaste plaatsen waar de kikkers en padden wegen kruisen. Dit zijn de Havendijk, de Spuidijk, begin Oudedijk en de Steigerdijk. Let hier in deze periode dus extra goed op 's avonds!