Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Persbericht installatie Culturele Raad Goeree-Overflakkee

Foto

Sinds september 2011 heeft Goeree-Overflakkee een eilandelijke "Culturele Raad", die op verzoek van de samenwerkende gemeenten is opgericht om het regionale cultuurbeleid te helpen ontwikkelen. Via een oproep in de regionale media zijn vorig jaar kandidaten geworven met kennis en ervaring op de gebieden kunst en cultuur, maatschappelijke ondernemingen, recreatie en toerisme, gebiedsontwikkeling en onderwijs.

De Culturele Raad heeft voor de gemeenten een belangrijke stem in het regionale culturele programma en kan culturele initiatieven verbinden en vernieuwen om het culturele leven op Goeree-Overflakkee te versterken. De Culturele Raad is onafhankelijk en de gemeenten hebben de raad mandaat gegeven om vanuit betrokkenheid en expertise te adviseren over cultuur op Goeree-Overflakkee. Coördinerend wethouder E. Tuk (Goedereede) heeft de raad geïnstalleerd.

Er zijn inmiddels twee bijeenkomsten geweest met de "cultuurmakers" van Goeree-Overflakkee zoals culturele verenigingen, kunstenaars en koren/orkesten. En de Culturele Raad heeft advies uitgebracht aan de regio over de aangevraagde subsidies in het kader van het Programma Cultuurparticipatie 2012.

De Culturele Raad bestaat uit Wim Nattekaas (voorzitter), Hans van der Wulp (secretaris) Laura Perrij, Hein Mijs, Hans Dolieslager, Adrie Stolk, Hugo Verweij (leden). Cultuurnetwerker Jan Trompper treedt op als contactpersoon.

De missie van de culturele raad voor de komende periode luidt: "door het leggen van verbindingen Goeree-Overflakkee maatschappelijk interessanter, bedrijfsmatig rendabeler, onderwijskundig verdiepender en cultureel sterker te maken door in te zetten op het stimuleren van verbindingen tussen de maatschappelijke sectoren en kunst en cultuur."

Gezien de ontwikkelingen van een terugtrekkende overheid en schaarser wordende middelen vanuit diezelfde overheid vereist deze visie een omslag in het denken over hoe kunst en cultuur gefinancierd zal moeten worden in de zeer nabije en verre toekomst. Het verbinden van culturele manifestaties met maatschappelijke instellingen en organisaties, commerciële eenheden en onderwijsinstellingen is in de visie van de Culturele Raad een financieringsmodel wat houdbaar en toekomstbestendig kan zijn. Daarbij dienen wel formules ontwikkeld te worden, waarbij voor zowel de kunst- en cultuurzijde als voor de maatschappelijke, commerciële en onderwijszijde een win-win situatie ontstaat. De genoemde noodzakelijke omslag bewerkstelligen vraagt tijd en niet-aflatende aandacht. Hier ziet de Culturele Raad Goeree-Overflakkee een taak bij uitstek voor de cultuurnetwerker.

Het correspondentieadres van de Culturele Raad is het Diekhuus en via e-mail cultureleraad.go@gmail.com. Meer informatie over de Culturele Raad is te lezen op www.cultuurpleingo.nl/organisatie.

Foto: Zittend v.l.n.r. Wim Nattekaas, Hans Dolieslager, Adrie Stolk. Staand v.l.n.r. : Jan Trompper, Hein Mijs, Hans van der Wulp, Hugo Verweij, Bert Tuk en Laura Perrij.

Foto: Wim van Vossen Fotografie