Nu op de radio: Archipel Actueel

Politie houdt visser in verboden viswater aan

logopolitieDe politie heeft in week 47 van 2014 nabij de Haringvlietsluizen te Stellendam een 49-jarige man uit Ouddorp aangehouden. De man wordt ervan verdacht wolhandkrabben te vangen in verboden viswater. De man werd op het moment dat hij met een vangst terugkeerde met zijn vissersboot aangehouden door politieagenten. Zijn vangst is in beslag genomen.

Het vermoeden is dat de man krabben ving nabij de Haringvliet sluizen te Stellendam. Het is daar sinds 2011 verboden om te vissen omdat het slib vervuild is. De overheid compenseert sindsdien de vissers die door het verbod inkomensverlies leden financieel. Het Team Milieu van de politie doet in samenwerking met de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) een onderzoek naar het vissen op locaties waar het verboden is. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De krabben die deze visser aan boord had, zijn vermoedelijk in het slib gevangen en kunnen besmet zijn met een te hoog gehalte aan dioxine. Wanneer de vervuilde krab in de voedselketen komt kunnen gezondheidsrisico's ontstaan, daarom treedt de overheid ertegenop.