Nu op de radio: Archipel Love Songs

Politie lost groot aantal misdaden op

logopolitieOnderzoeken van de recherche hebben tot de oplossing van 35 zaken geleid, onder andere van een inbraak in Melissant. De zeventien verdachten zouden zich - in wisselende samenstelling - onder meer hebben beziggehouden met zeker twaalf inbraken en pogingen daartoe in bedrijven in Maassluis, twee inbraken in Schiedam en Melissant en twee inbraakpogingen in Vlaardingen.

Het overgrote merendeel van de verdachten komt uit Maassluis. Onder hen is een 17-jarige jongen, de overigen zijn meerderjarig.

Naast inbraak wordt een deel van de personen verdacht van diverse vernielingen in Maassluis en zijn enkelen van hen mogelijk te koppelen aan het in brand steken van een vrachtauto en een pand van een woningbouwvereniging, beide in Maassluis. Het merendeel van deze misdrijven vond van het najaar van 2012 tot april 2013 plaats.

Sneeuwbaleffect
De aanhoudingen begonnen met een onderzoek naar een woninginbraak en een inbraak in een bedrijf in Maassluis in december 2012, waarbij de 20-jarige man uit Maasland aangehouden werd. De resultaten van dit onderzoek leidden tot een sneeuwbaleffect. Het onderzoek naar de inbraken in Maassluis leidde namelijk uiteindelijk naar alle andere verdachten die aan de overige inbraken(pogingen) en vernielingen in Maasluis, Schiedam, Melissant en Vlaardingen te koppelen waren. De onderzoeken namen in totaal zo'n zes maanden in beslag.

Geschoten
In het onderzoek naar de inbraken wist de politie ook een aantal bijzondere vernielingen op te helderen. Eind 2012 werd op twee winkels, een auto en het politiebureau in Maassluis geschoten, waarbij meerdere ruiten sneuvelden. Niemand raakte daarbij gewond. Dit deelonderzoek bracht naar voren dat voor deze vernielingen een 20-jarige Maassluissenaar en een 22-jarige plaatsgenoot verantwoordelijk gehouden konden worden.

Woningen doorzocht
Alle verdachten zijn op het politiebureau gehoord, een deel van hen is aangehouden en in verzekering gesteld. Een deel van hen is in de loop van het onderzoek in vrijheid gesteld, maar zij blijven verdachte. Gedurende het onderzoek zijn op meerdere locaties woningen doorzocht, waarbij goederen zijn aangetroffen die bij inbraken waren buitgemaakt.

Het gehele dossier is eind juni 2013 aan het Openbaar Ministerie aangeboden. De meeste benadeelden van de inbraken(pogingen) en vernielingen zijn overigens van de aanhoudingen op de hoogte gesteld. Zonder uitzondering reageerden deze gedupeerden enthousiast.