Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Politiek in de bloemetjes gezet

Foto

In week 33 van 2010 maakte een aantal raadsleden van Goeree-Overflakkee een excursie langs de agroranden op het eiland. De bustocht was georganiseerd door de agrarische natuurvereniging In Goede Aarde. Onderweg gaf voorzitter Hein Mijs een toelichting.

Tijdens de ontvangst in het ISGO-gebouw gaf projectleider Edith Kruger van waterschap Hollandse Delta een kort overzicht van de geschiedenis en een blik naar de toekomst. "De huidige regeling loopt tot 2013. Maar overal is men in beweging om daar op grotere schaal een vervolg te geven. Het mooiste zou zijn, als er een landelijke regeling komt. Dat zou goed passen bij de visie van de nota Vitaal Platteland. Daarin is sprake van 13.000 kilometer agroranden in 2013." Op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard ligt op dit ogenblik 410 kilometer.

De busreis voerde vervolgens langs agroranden in de buurt van Dirksland, Herkingen, Stad aan ‘t Haringvliet en Sommelsdijk. Daar maakte het gezelschap een korte tussenstop bij een bloemenrand aan de Kokseweg. De raadsleden blijken ook fervente fotografen, want meteen werden de prachtige bloemen op de gevoelige plaat vastgelegd." Dat is nu precies wat wij bedoelen met de recreatieve functie van agroranden," zegt Hein Mijs. "Natuurlijk zijn de agroranden aangelegd met de bedoeling om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater te verminderen en om de biodiversiteit te bevorderen. Maar gewoon genieten van de schoonheid is minstens zo belangrijk!"

Hollandse Delta geeft de deelnemers een jaarlijkse subsidie van 0,63 cent per meter bloemenrand of 0,53 cent voor een grasrand. Mijs is coördinator van de agroranden op Goeree-Overflakkee."Ik geef informatie over de regeling en zij kunnen met hun vragen bij mij terecht." Hij is blij met de politieke belangstelling. " Ik zie wethouders en raadsleden van alle vier de gemeenten. Dat is goed, want de agroranden is er voor het hele eiland." Na afloop kregen de deelnemers een zakje bloemzaad mee voor hun eigen tuin.

Hollandse Delta geeft regelmatig een nieuwsbrief uit over de agroranden. De laatste nieuwsbrief is gratis verkrijgbaar bij de gemeentehuizen en in de bibliotheken op het eiland. Op het agroportal van waterschap Hollandse Delta staan alle nieuwsbrieven: www.wshd.nl/agroportal.