Nu op de radio: Sport Lokaal

Prijzen voor scholen uit Middelharnis, Noordwijk en Lisse

Foto

De CSG Prins Maurits heeft de tweede prijs gewonnen voor de Onderwijsprijs Zuid-Holland in de categorie voortgezet onderwijs én de publieksprijs voor de beste presentatie. De prijsuitreiking van de Onderwijsprijs Zuid-Holland heeft donderdag 26 november 2010 plaatsgevonden. Gedeputeerde Tonny van de Vondervoort overhandigde donderdagavond de prijzen op het provinciehuis in Den Haag.

De Noordwijkse School heeft in de categorie primair onderwijs gewonnen. Het Fioretti College uit Lisse won in de categorie voortgezet onderwijs. Beide scholen dingen nu mee naar de landelijke onderwijsprijs die in maart volgend jaar wordt uitgereikt.

De CSG Prins Maurits heeft de tweede prijs gekregen voor het project 'de Wereld van de Winkel, Wereldwinkel'. In 2008/2009 is de CSG Prins Maurits gestart met PraktijkLeren (PL). Om te leren in een zo echt mogelijke omgeving start de school zelf bedrijfjes of werkt samen met anderen. Binnen het PL kent men vier sectoren voor combinatiegroepen van leerlingen uit het Praktijkonderwijs en vmbo basis/kader. Het project "de Wereld van de Winkel" is onderdeel van de sector economie. Op een nieuwe locatie in een nieuw pand zijn in september 2010 de Wereldwinkel en de school een nieuwe zaak gestart. Bij de inrichting is al rekening gehouden met de dubbele functie van de nieuwe Wereldwinkel. Achterin is een instructieruimte waar leerlingen met theorie en praktijk bezig zijn, waaronder hun eigen webwinkel. Tegelijkertijd wordt de winkel gerund door de leerlingen met een docent/assistent zodat de Wereldwinkel nu de gehele week geopend kan zijn. Een inventief en nuttig project, vindt de jury.

"Het is geen geringe opgave de leerlingen van het Praktijkonderwijs en vmbo kader/basis hun plek in de samenleving te geven. De leerlingen hebben mogelijkheden, je moet dan wel de kans krijgen die te laten zien. Ervaring opdoen daar gaat het om, maar daar ligt nu juist het probleem. De CSG Prins Maurits heeft de handschoen opgenomen en is met een aantal activiteiten begonnen , waarbij de leerlingen de broodnodige praktische vaardigheden kunnen opdoen en zich kunnen oriënteren op hun toekomst.

Het gaat echt ergens om. Leerlingen doen in de winkel veel sociale vaardigheden op en leren hun blik op de wereld van eerlijke handel te verruimen. De leerlingen krijgen daarbij op hun werkplek effectieve en op de praktijk gerichte ondersteuning, waarbij de theorie niet vergeten wordt. Het project is uitgewerkt met mooie leskaarten", aldus de jury.

Het publiek mocht stemmen op de school met de beste presentatie. De leerlingen en docenten van CSG Prins Maurits wonnen deze publieksprijs.

De Onderwijsprijs Zuid-Holland is een samenwerking tussen de provincie en het Instituut voor Onderwijs Promotie (INOP) waarmee creativiteit en innovatie in het onderwijs worden gestimuleerd.