Nu op de radio: Archipel bij nacht

Privégids door Grevelingen op mobiele telefoon

Foto

De Grevelingen in Zeeland is een van de eerste Nederlandse natuur- en recreatiegebieden met MORE Labels, een nieuwe manier van informatievoorziening voor recreanten. Via speciale QR-codes - een soort streepjescodes - op de bestaande informatieborden kunnen wandelaars gratis actuele natuurweetjes ontvangen op hun mobiele telefoon over het landschap en de dieren die daarin leven.

Informatielabels: QR-code
De Grevelingen telt momenteel ruim twintig MORE Labels. Ze staan op de informatieborden en zijn te herkennen aan een vierkantje met zwarte blokjes, de zogenaamde QR-code. Wanneer wandelaars deze code met hun smartphone scannen, maakt hun telefoon direct verbinding met een mobiele website. Daarop staat informatie over het deel van het natuurgebied waar zij zich op dat moment bevinden. Bijvoorbeeld over de plantensoorten bij de Punt van Goeree of de Shetlandpony's bij Stampersplaat.

Leuke natuurweetjes
De MORE Labels vormen een aanvulling op de bestaande borden in natuur- en recreatiegebied de Grevelingen. Informatieborden zijn namelijk statisch, terwijl mobiele informatie op ieder moment kan worden aangepast. Denk daarbij aan de wisseling van de seizoenen en de bijbehorende veranderingen in het landschap. Of de start van het broedseizoen, waardoor bepaalde delen van het gebied niet toegankelijk zijn. Met MORE Labels hebben recreanten in de Grevelingen als het ware een privégids op hun mobiele telefoon.

Voor iedereen
In principe kan elke smartphone de QR-codes lezen. Recreanten met een smartphone kunnen gratis de benodigde software downloaden via de app-store, of ga met de telefoon naar m0re.eu en klik op 'download reader'.