Nu op de radio: Archipel bij nacht

Profielschets nieuwe commissaris overhandigd

Foto

Woensdagochtend 11 september 2013 hebben Provinciale Staten de profielschets voor de nieuwe commissaris van de Koning vastgesteld en overhandigd aan minister Plasterk. Het is de bedoeling dat de procedure voor de benoeming van de nieuwe commissaris op 1 januari 2014 is afgerond.

12 september wordt de vacature geplaatst in de Staatscourant. Uiterlijk 3 oktober moeten de kandidaten zich gemeld hebben. De minister velt een algemeen oordeel over de benoembaarheid van de kandidaten. Hij maakt een voorselectie die hij deelt met de leden van de vertrouwenscommissie. Op basis hiervan stelt de vertrouwenscommissie een voordracht op aan Provinciale Staten, die vervolgens een aanbeveling geven aan de minister. De minister benadrukte dat over de kandidaten absolute geheimhouding geldt, ook na de besluitvorming over de nieuwe commissaris.

Op basis van de profielschets stelde minister Plasterk nog enkele vragen over de eigen portefeuille voor de commissaris. Voorzitter van de vertrouwenscommissie Floor Vermeulen gaf aan dat dit een besluit is dat Gedeputeerde Staten zullen nemen. Wat betreft nevenfuncties geldt terughoudendheid voor de nieuwe commissaris. Floor Vermeulen: "Provinciale Staten vinden dat eventuele nevenfuncties dienstbaar moeten zijn aan de maatschappij of aan de hoofdfunctie van de commissaris."

Foto: Vice-voorzitter van Provinciale Staten Servaas Stoop overhandigt minister Plasterk de profielschet.